Fonduri UE

622 mil. euro - record de plăţi din fonduri structurale în primele nouă luni

Autor: Adriana Rosoga

07.10.2010, 23:44 30

În primele nouă luni ale anului în conturile beneficiarilor defonduri structurale au intrat 622 de milioane de euro, pestevaloarea plăţilor realizate de autorităţi în perioada 2007-2009,care au însumat 600 de milioane de euro.

August şi septembrie au stat cel mai bine din acest punct devedere, cu plăţi cumulate de 258 mil. euro, motorul de creşterefiind ca şi până acum prefinanţările, adică sumele acordate înavans pentru demararea proiectului, care au reprezentat 75%.
În total, din banii europeni au fost viraţi către cei care aucâştigat proiecte pe fonduri structurale 1,2 miliarde de euro, ceeace face ca gradul de absorbţie să ajungă la 13,4% pentru perioada2007-2010, când România are alocaţi de la UE 8,6 mld. euro.

"Începem să ne mişcăm, dar cam târziu. Faptul că plăţile avanseazăeste un semn bun. Trebuie însă să nu uităm că sunt multe dosareamânate, altele au în continuare probleme cu finanţarea şi cred căeste destul de greu de previzionat cum vor evolua lucrurile", spuneCosmin Drăgoi, managing partener al companiei de consultanţă M27CedInvest.
Valoarea plăţilor în luna septembrie se ridică la circa 113 mil.euro, de trei ori mai mult faţă de perioada similară a anuluitrecut. Cel mai bine la capitolul plăţi stă programul de dezvoltarea resurselor umane (POSDRU), care a ajuns la un grad de absorbţiede 19,06%, şi programul operaţional regional (POR), cu o rată de24,4%.
Programul de dezvoltare a resurselor umane, care anul trecut aînregistrat printre cele mai scăzute rate de absorbţie, a derulatplăţi în septembrie de 68 mil. euro. Dintre acestea 62 mil. euroreprezintă prefinanţările.

În cadrul acestui program sunt în implementare 1.370 de proiecte cuo valoare totală de 2,3 mld. euro. Suma alocată POSDRU în perioada2007-2010 este de 6,4 mld. euro.
"Situaţia s-a îm­bu­nătăţit pe POSDRU deoarece s-a simplificatdocumentaţia care se cere şi se acordă prefinanţări în avans încuantum de 30% din valoarea eligibilă a proiectului. Pentru că anultrecut beneficiarii care au câştigat proiecte pe POSDRU amânauimplementarea, a fost introdusă o regulă ca până la şase luni de lasemnarea contractului dacă nu vin măcar cu o cerere de rambursare,contractul se reziliază", spun reprezentanţii AMPOSDRU.
În total în implementare sunt peste 3.900 de proiecte cu o valoaretotală de 9,8 mld. euro şi alte 5.500 în valoare de 11,6 mld. eurosunt aprobate şi urmează a fi semnate.
Cele mai scăzute grade de absorb­ţie le înregistrează programuloperaţional transport (1,85%), programul de dezvoltare acapacităţii administrative (5,09%) şi cel de asistenţă tehnică(5,88%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO