Fonduri UE

Bătaie pe fondurile pentru calificare şi recalificarea angajaţilor. Apelul de proiecte a fost suspendat cu şase zile înainte de termenul prevăzut în ghid

Bătaie pe fondurile pentru calificare şi recalificarea angajaţilor. Apelul de proiecte a fost suspendat cu şase zile înainte de termenul prevăzut în ghid

Autor: Adriana Rosoga

04.10.2010, 23:49 336

Deficitul de personal calificat de pe piaţa locală a determinatfurnizorii de formare profesională, ONG-urile sau organizaţiilepatronale să se înghesuie să înscrie online proiecte prin care săsolicite finanţare europeană pentru cursuri de calificare şirecalificare pentru angajaţii din turism sau din construcţii.

Cu şase zile înainte de închiderea apelului de proiecte destinatformării profesionale prevăzut în ghidul solicitantului, depunereaa fost suspendată ieri deoarece valoarea finanţării nerambursabilesolicitată prin intermediul cererilor de finanţare înscrisedepăşeşte de două ori bugetul alocat.
Peste 340 de cereri de finanţare, care au cerut fonduri europenetotale de peste 621,9 mil. lei (147,8 mil. euro), au fostînregistrate online în 15 zile de la deschiderea apelului deproiecte pentru axa 2 "Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţiicu piaţa muncii", domeniul de intervenţie 2.3 "Acces şi participarela formare profesională continuă", din cadrul ProgramuluiOperaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Bugetul alocat pentru acest domeniu este 317,5 mil. lei (circa 75mil. euro). Valoarea totală eligibilă a proiectului trebuie să fiecuprinsă între 50.000 şi 500.000 de euro, iar contribuţia proprievariază între 2 şi 5% din valoarea cheltuielilor care se decontează(eligibile).
"Consider că este o axă destul de solicitată pentru că este nevoiede calificarea şi recalificarea personalului", spune LuminiţaGabriela Ene, manager de proiect în cadrul companieiEurodezvoltare, furnizor de formare profesională care anul trecut acâştigat două proiecte europene pentru calificarea persoanelor dindomeniul construcţiilor şi al turismului. Valoare totală aproiectelor se ridică la peste 3,6 mil. lei (0,85 mil. euro).
Unul dintre proiectele depuse de companie este "Formareprofesională continuă în turism si industrie alimentară -competenţă şi adaptabilitate!", prin intermediul căruia vor ficalificate 100 de persoane angajate în domeniile turism şiindustrie alimentară (bucătar, ospătar, brutar, măcelar,cofetar/patiser şi administrator pensiune turistic) din judeţulPrahova. Proiectul va fi implementat în perioada 1 septembrie 2009- august 2011.

"Pentru acest apel de proiecte am mai depus un proiect, de aceastădată pentru calificarea persoanelor din turism din judeţulConstanţa. Aceste proiecte au succes pentru că sunt multe persoaneîn turism care nu au calificare. Grupul ţintă sunt persoaneleangajate", mai spune Gabriela Ene.
Conform celor mai recente date publicate de Au­toritatea pentruCoordonarea Instrumentelor Structurale, entitate aflată însubordinea Ministerului Fi­nanţelor, care coordonează implementareafondurilor structurale în România pentru domeniul de "Acces şiparticipare la formare profesională continuă" au fost desemnatecâştigătoare 28 de proiecte.
"Anul acesta a fost un interes foarte mare pentru toate liniile definanţare ale POSDRU. Unul dintre motive este simplificareaprocedurilor de accesare a banilor", spun reprezentanţiiautorităţii de management a POSDRU.

Dacă anul trecut, evaluarea proiectelor depuse dura cel mai puţinpatru luni şi cel mai mult opt luni de zile, după schimbareametodologiei de evaluare, perioada s-a redus la zece zile.
"De asemenea s-a rezolvat în bună măsură problema cash-flow-ului.Solicitantul primeşte 30% din valoarea eligibilă a proiectului laînceput, faţă de anul trecut când primea 30% din valoarea eligibilăalocată pentru primul an de implementare."
De aceste cursuri pot beneficia angajaţii şi managerii (încadraţipe baza unui contract de management) din companii, iar printreactivităţile care se finanţează se numără participarea la cursuripentru dobândirea unei calificări sau pentru creşterea nivelului decalificare, certificarea competenţelor pro­­fe­­sionale dobândite,informare cu privire la opor­tunităţile de calificare a persoanelorangajate, autorizare în vederea furnizării de programe de formareprofesională continuă pentru calificarea şi/sau recalificareaangajaţilor, dezvoltarea serviciilor de consiliere şi orientareprofesională a angajaţilor: ela­borare materiale-suport pentruactivitatea de consiliere şi orientare profesională, furnizareservicii de informare, consiliere şi orientare profesională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO