Fonduri UE

CE analizează dacă întrerupe sau nu fondurile nerambursabile pentru România

CE analizează dacă întrerupe sau nu fondurile nerembursabile pentru România

Autor: Iulian Anghel

09.06.2011, 17:10 1162

Rezultatul mai multor misiuni de audit ale Comisiei Europene pemarginea modului în care sunt folosite de România fondurilenerambursabile ale UE sunt acum în analiză la Bruxelles, iar deconcluziile la care se va ajunge depinde sau nu întrerupereaparţială sau totală a alocărilor de fonduri pentru proiecteleromâneşti.

"Comisia este în curs să decidă dacă neregulile constatate suntsistemice sau nu. Dacă sunt sistemice se poate merge până lasuspendarea totală a plăţilor pentru anumite programe (operaţionalesectoriale - n.n.) şi chiar pentru toate programele", au spuspentru ZF surse apropiate acestor dosare.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri, în debutulşedinţei de Guvern la care a participat şi pe care a prezidat-o, căRomânia riscă să ajungă în situaţia de suspendare temporară autilizării banilor europeni dacă nu rezolvă problemele existente înceea ce priveşte cheltuirea fondurilor UE.

"Cea mai puternică probă o avem în raportul pe care o să-l avemîn zilele următoare, să vedem ce s-a întâmplat în multe dintrejudeţe cu proiectele finanţate din bani europeni. Ministereleaprobă proiectele, se dau pe mâna consiliilor judeţene pentruexecuţie şi vedem pe urmă ce iese. Perspectiva este să avem osuspendare temporară de utilizare a banilor până când găsimsoluţii", a susţinut şeful statului.

Sursele citate susţin că nu este vorba despre un raport anume alComisiei, ci despre mai multe misiuni de audit a căror rezultateste acum evaluat de experţii Executivului de la Bruxelles. Dacă seajunge la concluzia că neregulile sunt "de sistem" fondurile pot fiblocate total sau parţial până la remedierea situaţiei.

Problemele principale au fost înregistrate în punerea înpractică a legislaţiei europene în domeniul achiziţiilor publicerealizate cu banii UE, dar concluziile nu au fost încă trase.

În exerciţiul financiar 2007-1013 România ar urma să primeascăde la Bruxelles 19,6 mld. euro pentru cele opt programe sectoriale.Atragerea acestor fonduri este extrem de dificilă - în jur de 12%din fonduri fiind atrase până acum -, deşi am trecut demult dejumătatea exerciţiului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO