Fonduri UE

Cine sunt cei şapte anonimi care au pe mână miliardele din fonduri UE

Cine sunt cei şapte anonimi care stau în spatele calculatoarelor şi au pe mână miliardele din fondurile europene. ZF îi scoate pentru prima dată la lumină

Autor: Adelina Mihai

27.09.2011, 00:09 11478

Din 2007 până în prezent, în conturile beneficiarilor de fonduri europene au intrat numai 2,8 mld. euro din cele aproape 20 mld. euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, iar autorităţile de management sunt văzute ca principalii "vinovaţi" pentru gradul scăzut de absorbţie. Mai mult, din cei 2,8 mld. euro care au ajuns la beneficiari, doar 725 milioane de euro (3,7% din totalul fondurilor alocate Ro­mâniei) reprezintă bani "curaţi" de la UE, pen­tru că particularitatea fondurilor struc­tu­rale este aceea că beneficiarul proiectelor agre­ate la finanţare trebuie să cheltuiască el ba­nii şi abia apoi îi sunt decontate cheltuielile. Drept urmare, adevăratul procent atunci când vorbim de absorbţia fondurilor euro­pe­ne este acela care priveşte rambursările, adică 3,7% din cele 19,6 mld. euro, bani alocaţi de UE pentru fondurile structurale.

ZF a solicitat CV-urile şi fotografiile celor şapte directori ai autorităţilor de manage­ment pentru a oferi un profil al executivilor responsabili de cea mai mare sursă se finanţare a României. Ei vor fi oamenii- cheie care vor întocmi rapoarte pentru Ministerul Afacerilor Europene condus de fostul comisar european Ludovic Orban, pentru că vor fi responsabili de gestionarea singurei surse de finanţare ieftină pentru creşterea economică. Obiectivul ambiţios asumat de Orban - de atragere a 5 miliarde de euro în 2012- reprezintă cel mai mare pariu pentru economie, asumat oficial de către un ministru.

În condiţiile tensiunilor externe actuale şi ale unor investitori care fug unde văd cu ochii, Guvernul este obligat să mărească rata de absorbţie a fondurilor europene pentru a obţine şi a injecta bani în economie, pentru a avea creştere. În ultimii zece ani, creşterea economică a venit din investiţii străine, din împrumuturile luate atât de companii, cât şi de populaţie şi care acum s-au întors ca un bumerang împotriva lor, şi din cheltuielile statului peste veniturile strânse. În acest moment, deficitele externe ale tuturor statelor sunt extrem de greu de finanţat, iar costul s-a triplat şi de aceea toate guvernele trebuie să taie din cheltuieli şi, implicit, va fi afectat nivelul de trai.

De aceea, este esenţială transparenţa în gestionarea acestor fonduri, lucru cerut de beneficiarii şi de consultanţii care trimit frecvent scrisori şi e-mailuri redacţiei ZF, povestind ce probleme au avut în accesarea fondurilor europene.


Director General ACIS

Cătălin Vătafu

34 de ani

2011- prezent: Şef al Autorităţii de Coordonare a Instrumentelor Structurale, aflată în subordinea Guvernului

2009 - martie 2011: Consilier personal al primului-ministru, Coordonatorul Departamentului de Relaţii Externe, Guvernul României -Aparatul propriu de lucru al primului-ministru

2008- 2009: Consilier europarlamentar, Cabinetul Europarlamentarului Theodor Stolojan

2007- 2008: Director de proiect, Forum Invest

2004- 2007: Diplomat, Ministerul Afacerilor Externe

2003- 2004: Colaborator extern pentru organizarea celei de-a 22-a sesiuni a Adunării Parlamentare a Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră, Camera Deputaţilor

Studii:

  • Universitatea Yonsei, Institutul de limbi străine, Bursă pentru studierea limbii coreene, Republica Coreea, Seul (2003)

  • Facultatea de Relaţii Internaţionale, Institutul de Relaţii Internaţionale, Moscova, Federaţia Rusă (2003)

  • Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE Bucureşti (1999)

Studii postuniversitare în domeniul securităţii naţionale şi al afacerilor europene

AFACERI DE LA ZERO