Fonduri UE

Dezastru la atragerea de fonduri europene: doar 194 mil. euro absorbţie în trei luni, la un sfert faţă de obiectiv

Dezastru la atragerea de fonduri europene: doar 194 mil. euro absorbţie în trei luni, la un sfert faţă de obiectiv

Leonard Orban, ministrul afacerilor europene: Sumele absorbite nu sunt mari, dar nu renunţăm la ţinta de a atrage 20% din fonduri în 2012.

Autor: Iulian Anghel

06.04.2012, 00:07 1187

Rezultatele atragerii fondurilor europene nerambursabile la primul trimestru din 2012, fonduri de care economia are nevoie ca de aer pentru a se redresa, sunt deplorabile: doar 194 de milioane de euro atrase în trei luni faţă de 875 de milioane de euro cât ar fi trebuit absorbite pentru ca Guvernul să se încadreze în ţinta promisă de 3,5 miliarde de euro în 2012 pentru fondurile structurale şi de coeziune.

194 de milioane de euro fonduri atrase în trei luni înseamnă doar 22% din obiectivul de 875 mil. euro pentru primele trei luni astfel încât Guvernul să ajungă la sfârşitul anului să spună că şi-a respectat angajamentul de a aduce în ţară 3,5 mld. euro de la UE în 2012, angajament luat încă de anul trecut şi repetat inclusiv de noul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

Fondurile nerambursabile ar fi trebuit să suplinească căderea dramatică a investiţiilor străine şi a remiterilor şi să ajute economia să-şi revină, dar administraţia nu este capabilă să le aducă în ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO