Fonduri UE

Evoluţia sumelor absorbite a fondurilor europene prin cele şapte programe operaţionale în ultimii trei ani

Evoluţia sumelor absorbite a fondurilor europene prin...
15.12.2013, 20:11 1069

Gradul de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la finele lunii noiembrie la aproape 26%, România reuşind astfel să atragă mai puţin de 5 miliarde de euro din cele aproape 20 de miliarde puse la dispoziţie de UE în perioada 2007 – 2013. Dacă România ar fi absorbit jumătate din fondurile europene pe care le avea alocate, economia nu ar fi suferit atât de mult în criză.

Cele mai bune performanţe le-au avut Programul Operaţional Regional - POR (administrat de Ministerul Dezvoltării, care are o rată totală de absorbţie de 44%) şi Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Admi­nistrative – PO DCA (cu o rată de absorbţie de 40%, administrat de Ministerul de Interne). Dacă POR finanţează proiecte de reabilitare de drumuri, de şcoli şi spitale ai căror beneficiari sunt, în general, primăriile şi consiliile judeţene, PO DCA finan­ţează proiecte menite să ajute la eficientizarea administraţiei publice.

Cea mai slabă absorbţie o are, paradoxal, programul destinat în special firmelor private din domenii precum producţie, cercetare-dezvoltare, IT sau energie, care a avut o absorbţie de doar 17,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO