Fonduri UE

Exclusiv online: Proiectele pentru femei primesc bani europeni pe bandă rulantă

20.08.2010, 11:20 302

Câteva zeci de proiecte depuse de ONG-uri, fundaţii sau firmeprivate au câştigat în ultimii doi ani bani europeni pentru acalifica femeile din mediul rural. Pentru unele domenii din cadrulProgramului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), beneficiarii s-au înghesuit să depună proiecte, astfel încâta fost depăşit plafonul alocat. Spre exemplu, în cadrul domeniului6.3 - "Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii", în cadrulcăruia sunt sprijinite programe de calificare şi recalificarepentru creşterea abilităţilor şi calificărilor femeilor,dezvoltarea carierei, inclusiv sprijin pentru întreţinerea uneiafaceri, alocarea financiară pentru perioada 2007-2013 este de 73milioane de euro, iar valoarea totală a finanţării nerambursabilesolicitate în cadrul proiectelor selectate este de 130 milioane deeuro.

"România se confruntă cu o discrepanţă în ceea ce priveştecalificările cerute pe piaţa muncii şi competenţele formate înşcoli. Femeile nu sunt preferate la angajare, iar multă lume spunecă rolul femeii este acela de a sta la cratiţă şi de a avea grijăde copii. Această mentalitate trebuie să se schimbe, iar fondurileeuropene trebuie folosite în acest scop", este de părere GabrielaPopescu, directorul executiv al firmei de consultanţă DeproInovaţie, companie care a obţinut în 2008 cea mai mare finanţartedin fondurile europene pentru resurse umane, în valoare de 4,5milioane de euro. Proiectul, denumit " Un viitor mai bun pentrufemei", are printre activităţi derularea unor cursuri de formareprofesională pentru 4.000 de femei din mediul rural şi din oraşelemici care vor să iniţieze sau să participe la dezvoltarea uneiafaceri.

Şi Marin Florian, responsabil de proiect în cadrul BloculuiNaţional Sindical, una din cele mai active organizaţii sindicalecare a depus şi câştigat proiecte finanţate din fondurile pentruHR, este de părere că problema integrării femeilor pe piaţa munciinecesită finanţare europeană, întrucât este foarte dezbătută şi lanivel european.

"Piaţa muncii din România nu a ajuns să conştientizezeimportanţa egalităţii de şanse, pentru că aceasta nu pare a fi oproblemă stringentă pe piaţa muncii, cum este la niveleuropean.Trebuie să existe o consolidare a statutului femeii,pentru că, dacă ne uităm la disponibilizările colective care auavut loc în mediul privat, vom vedea că cele mai multe concedieris-au făcut din rândul femeilor însărcinate sau al celor care aveaudeja copii", spune Florian. BNS are în implementare 8 proiectefinanţate din fondurile pentru HR, cu o valoare de 18,8 mil. euro.Organizaţia sindicală s-a ocupat de scrierea de proiecte depuse dealţi beneficiari, în calitate de partener, proiecte cu o valoaretotală de 21,2 mil. euro.

Unul din proiectele BNS vizează promovarea egalităţii de şanseîntre femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, iar printre activităţileproiectelor se numără realizarea unei cercetări la nivel naţionalpentru identificarea caracteristicilor discriminării pe criterii degen, promovarea anterprenoriatului în rândul femeilor (acordareaunor subvenţii necesare obţinerii unui credit pentru deschidereaunei afaceri) şi organizarea unor centre de consiliere pentrufemeile care nu-şi găsesc un loc de muncă.

"Reprezentativitatea femeilor în sindicate este redusă, pentrucă femeile, în general, nu prea sunt angajate. Uitaţi-vă laconfederaţiile sindicale: numai una singură are o femeie în board",mai spune Florian.

Până în 2013, România are la dispoziţie peste 4,2 miliarde deeuro pentru dezvoltarea resurselor umane, iar până la jumătatealunii au fost semnate aproape 800 de contracte, cu o valoare totalăa finanţării de 1,2 miliarde de euro. La aceeaşi dată, erau în cursde contractare alte 360 de proiecte, evaluate la o valoare totalăde 700 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO