Fonduri UE

Financial Times: România şi Bulgaria riscă să piardă subvenţii UE în valoare de miliarde de euro

no title

Autor: Mediafax

19.10.2011, 15:19 537

Fondurile UE destinate impulsionării creşterii economice nu reuşesc să ajungă în cele mai sărace ţări din blocul european, Bulgaria şi România, care, potrivit datelor Comisiei Europene (CE), riscă să piardă subvenţii în valoare de miliarde de euro, comentează Financial Times în ediţia electronică.

România, a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE), după Bulgaria, a absorbit până în prezent doar 3,7 la sută din cele 19 miliarde de euro care i-au fost alocate în exerciţiul bugetar aferent perioadei 2007-2013. În schimb, Bulgaria, cel mai sărac membru al blocului european, a cheltuit 9,1 la sută din bugetul alocat de 6,7 miliarde de euro, potrivit datelor citate.

Fondurile structurale pentru această perioadă de şapte ani, în valoare de 347 de miliarde de euro, se află în centrul strategiei UE pentru impulsionarea creşterii economiei sale prin investiţii în proiecte de infrastructură şi creare de noi locuri de muncă. Ele sunt direcţionate în special spre ţările cele mai sărace. Însă, potrivit regulilor Uniunii, banii care nu sunt cheltuiţi până în 2015 se întorc la bugetul UE, situaţie în care România şi Bulgaria riscă să piardă partea "lor" de subvenţii.

Italia se află, de asemenea, între ţările considerate ca riscând să piardă fonduri UE, după ce a cheltuit doar 10,6 la sută din cele 28 de miliarde alocate. În plus, anul trecut, Italia a fost nevoită să ramburseze 720.000 de euro, fonduri pe care le-a cheltuit pentru organizarea unui concert al cântăreţului britanic Elton John.

Blocul de 27 de ţări a cheltuit împreună 71 de miliarde de euro din aceste fonduri, reprezentând abia 20,6 la sută din bugetul pe şapte ani. În urmă cu un an cheltuiseră mai puţin de zece la sută. Datele nu conţin plăţile în avans efectuate de CE, care administrează fondurile, către ţări care urmează să cheltuiască aceste sume în proiecte viitoare. Aceste plăţi în avans au ajuns la 30 de miliarde de euro, în contextul în care Bruxelles-ul s-a gândit să contracareze astfel criticle potrivit cărora stă pe un sac de bani care ar putea stimula economia "lentă" a Europei.

În prezent, se discută despre plăţi suplimentare în valoare de 2,9 miliarde de euro către ţări care au nevoie de planuri de salvare, în special Grecia. CE afirmă că cea mai mare parte a cheltuielilor urmează în ultima parte a exerciţiului bugetar din perioada 2007-2013, în contextul în care plăţile se efectuează doar după ce proiectele, finanţate parţial de autorităţile naţionale, cer rambursarea. Însă oficialii afirmă că rata de absorbţie din România şi Bulgaria, cauzată de lipsa de proiecte capabile să absoarbă subvenţiile europene, este "deosebit de îngrijorătoare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO