Fonduri UE

Judeţul Galaţi are cel mai mare buget din istorie. Majoritatea banilor vin din finanţări europene, iar cea mai mare parte a sumei va fi folosită pentru investiţii

Judeţul Galaţi are cel mai mare buget din istorie. Majoritatea banilor vin din finanţări europene, iar cea mai mare parte a sumei va fi folosită pentru investiţii

Autor: Petre Mazilu, Mediafax

21.02.2020, 16:31 860

Judeţul Galaţi va avea cel mai mare buget din istorie, iar cea mai mare parte a sumei va fi folosită pentru investiţii. Consilierii judeţeni au aprobat structura bugetului record, care este cu 30 la sută mai mare decât cel din anul trecut.

Suma totală prevăzută în bugetul judeţului ajunge la 770 de milioane de lei, iar banii vor fi folosiţi în special pentru dezvoltare. Bugetul a fost aprobat de consilierii judeţeni şi, potrivit statisticilor, este mai mare cu peste 30% în comparaţie cu anul trecut.

Aproape trei sferturi din bani vor fi folosiţi pentru investiţii. Cele mai mari sume vor merge la investiţiile în infrastructura rutieră şi în sănătate, au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi. Ei au precizat că 65% din suma pentru investiţii reprezintă fonduri europene.

„Buget record pentru investiţii. 73% din bugetul Consiliului Judetean Galati va fi folosit pentru dezvoltarea judeţului, adică aproape 120 de milioane de euro, cu 45% mai mult faţă de 2019 şi de 43 ori mai mult faţă de acum patru ani. 65% din această sumă înseamnă bani europeni. De altfel, fondurile europene pe care le-am atras la Galaţi sunt motivul pentru care avem cel mai mare buget din istorie, asta în condiţiile în care Guvernul a dat Galaţiului cu 23 de milioane de euro mai puţin faţă de anul precedent. În 2020, Consiliul Judeţean Galaţi va avea în buget de 770 de milioane de lei, cu 31% mai mare faţă de 2019 şi de aproape patru ori mai mare faţă de acum patru ani. Cea mai mare sumă este alocată pentru modernizarea drumurilor judeţene, adică 389.860.000 de lei, cu 40% mai mult faţă de 2019. De asemenea, sănătatea are un buget cu 110% mai mare faţă de anul trecut, respectiv de 160.022.000 de lei”, a anunţat, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Cu banii din buget, autorităţile vor continua proiectele aflate în diverse stadii de implementare şi vor demara alte investiţii.

Pe lista cu obiective a Consiliului Judeţean Galaţi se găsesc reabilitarea spitalelor şi a tuturor drumurilor judeţene, construirea a două noi spitale şi a unui sediu pentru Muzeul de Arte Vizuale, realizarea centurii oraşului Galaţi, amenajarea unei sere pentru plantele exotice şi finalizarea proiectului privind gestionarea gunoaielor.

AFACERI DE LA ZERO