Fonduri UE

Lucian Bode: Mă nemulţumeşte rata de absorbţie a fondurilor europene

Autor: Mirabela Tiron

14.03.2012, 13:19 193

Lucian Bode, ministrul economiei, susţine că cele mai mari dificultăţi în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene de către IMM-uri sunt achiziţiile publice şi perioadele lungi de evaluare a proiectelor.

"Rata absorbţiei efective a fondurilor europene la nivelul celor 5 operaţiuni ale organismului de intermediere pentru IMM este de 17%, care mă nemulţumeşte. Voi face tot posibilul astfel ca anul 2012 să reprezinte anul cu cel mai înalt plafon de rambursări către beneficiari de până acum", a declarat Bode.

El a mai spus că preocuparea Guvernului va fi să elimine întârzierile şi să respecte termenele procedurale. Bode a mai spus că până în prezent 1.300 de IMM-uri au primit sprijin de la stat prin programele ministerului dedicate susţinerii sectorului prin subvenţionarea dobânzilor, garantarea creditelor şi finanţări nerambursabile

Per total, programul operaţional sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice"- linie de finanţare pe fonduri europene, care se află în subordinea Ministerului Economiei, avea la sfârşitul lunii februarie un grad de absorbţie efectivă (rambursări) de 5,98%. În ultima lună, în februarie, autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să ramburseze nicio factură de la Bruxelles, potrivit datelor de la Autoritatea Pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale. POS CCE are disponibil în perioada 2007-2013 bani europeni în valoare de 2,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO