Fonduri UE

Ministerul Fondurilor Europene finanţează cu 2 mil. euro reintegrarea şomerilor din Valea Jiului pe piaţa muncii

Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene: Prima regiune care va beneficia de program va fi Valea Jiului, unde sunt 1.560 de şomeri înregistraţi.

Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene: Prima regiune care va beneficia de program va fi Valea Jiului, unde sunt 1.560 de şomeri înregistraţi.

Autor: Ramona Cornea

09.01.2020, 00:05 271

Beneficiarii acestei finanţări europene pot fi Camerele de Comerţ şi Industrie, organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale, asociaţii şi fundaţii, precum şi furnizorii de cursuri de formare profesională şi universităţile.

Ministerul Fondurilor Europene a lansat un apel în valoare de 2 milioane de euro pentru recalificarea şi reinte­grarea şomerilor din Valea Jiului în câmpul muncii, finanţat din Programul Operaţional Capital Uman. Zonele vizate sunt Petroşani, Vulcani, Petrila, Aninoasa, Lupeni şi Uricani.

„Acest apel de proiecte este unul pilot. Apelul este lansat de astăzi, urmează depunerea aplicaţiilor de finanţare, iar în aproximativ 4 luni începem semnarea contractelor. Prima regiune care va beneficia de program va fi Valea Jiului, unde sunt 1.560 de şomeri înregistraţi. În funcţie de succesul pe care îl va avea, am identificat cele opt regiuni afectate de perioada aceasta de tranziţie spre o economie cu zero emisii de dioxid de carbon şi încercăm ca prin apelurile de proiecte lansate să ţintim exact nevoia pe care o are populaţia, cu utilizarea fondurilor europene“, a declarat ministrul fondurilor europene Marcel Boloş în cadrul unei conferinţe de presă.

Partenerii eligibili pentru acest apel de finanţare pot fi Camerele de Comerţ şi Industrie, organizaţii patronale, organizaţii sindicale, asociaţii şi fundaţii, furnizorii acreditaţi de servicii specializate, furnizorii autorizaţi de cursuri de formare profesională şi universităţile.

În cadrul acestui apel de finanţare vor fi luate trei tipuri de măsuri pentru recalificarea şomerilor din Valea Jiului şi reintegrarea lor în câmpul muncii: persoanele fără un loc de muncă vor beneficia de cursuri de recalificare,  beneficiarii finanţării europene având obligaţia să integreze în câmpul muncii cel puţin 30% dintre cursanţi, cei care vor absolvi cursurile de recalificare vor primi o primă de integrare sub formă de echipamente de muncă, iar angajatorii persoanelor reintegrate vor primi o subvenţie de 2.250 de lei pentru fiecare angajat pe parcursul unui an.

„Angajatorii vor beneficia de o subvenţie în valoare de 2.250 de lei pentru fiecare angajat, pe o perioadă de un an zile. Nu există un număr maxim de angajaţi pe care aceştia pot să îi integreze. Nu am fixat o tipologie a cursurilor (croitorie, confecţionare de mobilă şi altele), beneficiarii vor decide în funcţie de nevoile fiecărei zone“, a explicat Marcel Boloş.

ramonra.cornea@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO