Fonduri UE

Opt miniştri şi patru şefi de autorităţi de management trebuie să dea explicaţii privind „jaful“ de la POSDRU

Opt miniştri şi patru şefi de autorităţi de management trebuie să dea explicaţii privind „jaful“ de la POSDRU

Autor: Adelina Mihai, Iulian Anghel

22.05.2012, 00:06 4850

Opt miniştri ai muncii din perioada 2008 - 2012 (Marian Sârbu, Mihai Şeitan, Ioan Nelu Botiş, Emil Boc, Sebastian Lăzăroiu, Sulfina Barbu, Claudia Boghicievici, Mariana Câmpeanu) şi patru şefi ai autorităţii de management al POSDRU (Cristina Iova, Anca Cristina Zevedei, Carmen Ionel, Carmen Roşu) trebuie să explice cum a ajuns România în situaţia de a risca să piardă finanţarea europeană în valoare totală de 4,25 mld. euro. Până acum, Guvernul a decontat la Bruxelles 217 milioane de euro pe programul POSDRU, însă con­tractele semnate sunt de peste 3,5 mld. euro.

Premierul Victor Ponta a vorbit ieri pentru prima dată despre reacreditarea autorităţii de management care gestionează POSDRU, programul prin care se alocă fonduri europene pentru resurse umane, un proces care ar presupune blocarea banilor rambursaţi de Comisia Europeană.

El a vorbit despre posibile pierderi uriaşe, de peste un miliard de euro din program.

"Comisia Europeană va lua cea mai gravă decizie pentru România, aceea de suspendare a fondurilor. A fost creată o reţea de proastă ges­tio­nare şi fraudare a banilor sub con­ducerea acestor miniştri (Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu, Sulfina Barbu - n.red.). Este un jaf la POSDRU!", a spus ieri premierul Ponta.

Nu este încă foarte limpede dacă declaraţiile premierului au fost făcute în urma unor informaţii pe care le-ar avea de la Comisia Europeană şi care ar presupune suspendarea plăţilor cu consecinţe grave sau ele sunt pure declaraţii politice.

Cert este că reacreditarea unei autorităţi de management presupune timp şi pierderi financiare importante, acesta fiind motivul pentru care Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a menţinut logica funcţio­nării autorităţilor, pentru că orice schimbare ar fi presupus chiar reacreditarea acestora.

Abia pericolul pierderii a 1,2 mld. euro ar justifica reacreditarea AMPOSDRU, pe considerentul că în urma procesului pierderile ar fi mai mici decât cele anticipate pe modelul de funcţionare actual.

Prima acreditare a AMPOSDRU, obţinută la finalul lui 2009

Premierul susţine, citat de Mediafax: "Începem să curăţăm mizeria şi hoţiile lăsate în urmă de Botiş, de Lăzăroiu şi de Sulfina Barbu. Anul acesta, bani de la POSDRU, din fericire e vorba doar de o sută de milioane de euro, spun din fericire, pentru că anul viitor trebuie să salvăm 1,1 miliarde de euro, pentru că ceea ce s-a întâmplat la POSDRU sub conducerea acestor trei miniştri este un noian de fraude, de folosire ilegală a banilor, motiv pentru care CE va lua faţă de România cea mai radicală măsură posibilă, adică suspendarea fondurilor".

El le-a cerut miniştrilor o listă cu măsuri legislative şi organizaţionale pentru următoarea lună, susţinând că, în caz contrar, va fi nevoie de o reacreditare a autorităţii de management. "Dacă într-o lună, o lună jumătate văd că aceste măsuri nu sunt suficiente, atunci o să trecem la operaţiunea radicală, care poate duce la reacreditaterea agenţiei. Sigur, reacreditare înseamnă multe luni şi înseamnă că probabil doar la 1 ianuarie 2014 o să fim din nou capabili să absorbim bani", a spus Ponta.

Deşi intervalul în care România putea accesa bani europeni prin POSDRU este 2007 - 2013, acreditarea AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează banii europeni, a fost obţinută abia la finalul anului 2009, sub conducerea Cristinei Iova, prima şefă a AMPOSDRU, cea care a şi participat la negocierile cu Comisia privind alocarea financiară pentru România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO