Fonduri UE

Orban: Banii pe POSDRU se pierd doar dacă anul acesta şi în 2013 nu absorbim niciun euro

 Orban: Banii pe POSDRU se pierd doar dacă anul acesta şi în  2013 nu absorbim niciun euro

Autor: Iulian Anghel

21.05.2012, 12:17 1338

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a confirmat pericolul pierderii unei sume importante din fondurile europene pentru POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in valoare de 4,2 mld euro) - 100 mil. euro, anul acesta şi peste 1 mld. euro, in 2013, dar introduce o nuanţă extrem de importantă: aceste fonduri s-ar pierde, daca nu s-ar mai absorbi nicun ban pe acest program, nici anul acesta nici anul viitor.

Pierderea ar putea interveni in asa-numitul proces de "dezangajare" - nu absorbi fondurile intr-un anumit timp - ele sunt retrase definitiv.

"Anul acesta trebuie sa absorbim prin POSDRU in jur de 100 mil. euro, iar in 2013 1,1 mld euro. Daca nu s-ar mai aborbi aceste fonduri, ele ar fi pierdute."

Potrivit stirilor de ultima ora, Romania risca să piarda definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prinPOSDRU, din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011, a anuntat premierul Victor Ponta.

Intre neregulile enuntate de ministrul Orban, constatate de UE pe programul resurselor umane, se numara: declararea ca eligibile a unor contacte s-a facut pe criterii subiective; nu s-au efectuat controale pe toate proiectele; sistemul informatic nu a functionat adecvat.

In urma cu cateva luni, Comisia Europeana a intrerupt finantarea POSDRU din cauza problemelor de tipul celor semnalate mai sus, iar Romania trebuie sa remedieze deficientele inainte de a putea relua transmiterea de facturi catre Bruxelles in baza cheltuielilor facute pe POSDRU - care acum sunt efectuate din bugetul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO