Fonduri UE

Orban: Corecţia de 10% pe POSDRU va fi eliminată în iunie, după misiunile de audit

Orban: Corecţia de 10% pe POSDRU va fi eliminată în iunie, după misiunile de audit

Leonard Orban, ministrul afacerilor europene: În luna decembrie reluarea plăţilor pentru alte cinci programe operaţionale s-a făcut în aceleaşi condiţii.

Autor: Miruna Badea

05.04.2012, 00:04 350

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a declarat ieri că problema legată de corecţia financiară de 10% la reluarea plăţilor pentru POSDRU se va remedia până la sfârşitul lunii iunie, eliminarea fiind posibilă după rezultatele misiunii de audit din mai.

"Nu este vorba de probleme. Este vorba că, în momentul de faţă, este în desfăşurare o misiune de audit şi va mai fi una în mai. După ce se va veni cu rezultatele acestei misiuni de audit va fi posibilă eliminarea acestei corecţii financiare preventive. Deci banii nu se pierd. Deocamdată sunt opriţi pentru a fi transmişi la Bruxelles şi ulterior, până la sfârşitul lunii iunie, se va clarifica şi această chestiune legată de corecţia financiară de 10%", a explicat Orban.

Ministrul a subliniat că "a existat înţelegere la nivelul CE" faţă de demersurile făcute de România pentru a putea permite această reluare a plăţilor pentru un program foarte important, respectiv cel pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. "Drept urmare, s-a putut conveni să mergem pe această formulă - o formulă care este aplicată şi pentru alte programe operaţionale. Vă reamintesc că în luna decembrie, reluarea plăţilor pentru alte cinci programe operaţionale s-a făcut în aceleaşi condiţii", a spus Orban.

Comisia Europea­nă va relua plăţile pentru POSDRU, dar va impune României o reducere cu 10% a sumei de decontat pentru unele facturi, diminuare care va fi men­ţinută, preventiv, pe parcursul întregului prim semestru, interval în care oficialii CE vor efectua noi verificări printr-o misiune de audit.

Guvernul a primit o informare din partea Comisiei Europene (CE) în care se arată că plăţile pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) vor fi reluate în perioada imediată, documentul fiind analizat în şedinţa de marţi a Executivului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu a declarat la finalul şedinţei Cabinetului că reprezentanţii CE şi-au anunţat intenţia de a relua aceste plăţi "ca măsură excepţiona­lă", având în vedere situaţia economică a României.

"Decizia se bazează pe progresele înregistrate în implementarea proiectelor POSDRU. Punerea în aplicare a acestei măsuri presupune însă realizarea unor acţiuni de către Autoritatea de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor, pe bază voluntară, şi anume retragerea celor două cereri de plată aflate la Comisie, transmise la 21 decembrie 2011 şi 6 februarie 2012, retransmiterea acestora cu o valoare diminuată de 10% din valoarea cheltuielilor certificate, ca o corecţie preventivă şi o confirmare a angajamentului României de a utiliza această corecţie preventivă pe tot parcursul anului 2012 dacă se dovedeşte a fi necesară după misiunea de audit din aprilie-mai, inclusiv aplicarea de corecţii sistemice dacă va fi cazul. Această abordare va asigura o protecţie suficientă bugetului comunitar, cu caracter excepţional şi temporar până la 30 iunie 2012. Se reiau, aşadar, plăţile pentru

POSDRU cu aceste constrângeri, o reducere de 10% pentru facturile emise şi un angajament preventiv în acelaşi cuantum pentru prima jumătate a anului, urmând să vedem apoi, în funcţie de rezultatele misiunii de audit, ce se va mai întâmpla", a spus Suciu.

În luna februarie ministrul afacerilor europene Leonard Orban declara că scrisoarea de la CE privind întreruperea plăţilor în cadrul POSDRU se referea la o cerere de rambursare de 20 de milioane de euro şi că până la reluarea plăţilor nicio cerere nu va mai fi transmisă Comisiei.

Ministerul Afacerilor Europene a primit, la 20 februarie, scrisoarea oficială a Comisiei Europene prin care este anunţată întreruperea termenului de plată pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

DG EMPL a menţionat, la momentul luării deciziei de întrerupere că, în Raportul anual de control 2011, autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni. Întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua să facă plăţi.

Orban mai spune că mai apare acum o situaţie în ceea ce priveşte decontările, şi anume: există aprobări de la Comisie pentru un nivel al sumelor dar nu sunt şi decontări, adică banii nu sunt trimişi de la Bruxelles în conturile guvernului.

"Procentul (n.red. de 6,56%) este mic pentru că banii nu au venit. Noi punem în rubrica pe care o vedeţi suma legată de intrările în ţară de la bugetul CE. Şi în momentul de faţă suntem în situaţia în care rata de absorbţie este mai mare decât cea pe care o vedeţi. Şi probabil vom mai introduce o rubrică pentru că avem deja alte sume. Au fost cereri de rambursare care au fost transmise CE. Ele au fost aprobate dar banii n-au intrat în ţară, astfel că, la un moment dat, în cursul lunii martie ajunseserăm la o rată de 7,4 în ceea ce priveşte aprobarea sumelor de către CE dar, pe de altă parte, vedeţi că cifrele sunt mai mici pentru că banii încă nu au intrat în ţară", a explicat Leonard Orban.

Potrivit datelor prezentate de MAEur, rata de absorbţie la 31 martie a fost de 6,56% , în creştere cu doar 0,26% faţă de luna februarie. Creşteri în ceea ce priveşte rata de absorbţie s-au înregistrat, potrivit tabelului publicat, marţi, de MAEur, doar în ceea ce primeşte POS Mediu şi POS CCE.

Ministrul a precizat că, pentru a explica mai clar în viitor aceste situaţii, va fi introdusă o rubrică suplimentară în tabelul prezentat de MAEur la finalul fiecărei luni, pentru a arăta diferenţa de nivel a ratei de absorbţie în funcţie de cererile de rambursare aprobate şi banii propriu-zis viraţi.

El a spus că situaţii în care banii pentru cererile aprobate vor fi rambursaţi cu întârziere vor creşte către sfârşitul acestui an. "O să extrapolăm, o să avem şi o rubrică în care să se vadă că sunt sume aprobate dar banii nu au fosat viraţi. Lucrul acesta o să se întâmple din ce în ce mai des, în special la sfârşitul acestui an. Este foarte posibil că nu vor mai fi bani la bugetul UE ca să fie viraţi. Tocmai de aceea CE a insistat foarte mult să trimitem cât mai repede cereri de rambursare şi să nu prezentăm cele mai multe cereri la sfârşitul acestui an pentru că altfel vom primi banii abia anul viitor. Deci sunt dificultăţi la nivelul bugetului UE astfel încât este probabil ca anumite angajamente să nu poată fi respectate", a spus Orban.

El a spus că acest fenomen se va întâmpla nu pentru că UE nu are bani ci pentru că "pur şi simplu sunt sume prevăzute care nu sunt suficiente". "La fel cum se întâmplă şi la noi, cererile de rambursare sunt concentrate spre sfârşitul anului şi atunci sumele sunt foarte mari şi nici anul trecut nu au putut să se plătească toate sumele şi e de aşteptat ca şi anul acesta sumele să fie semnificativ mai mari ca anul trecut", a spus Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO