Fonduri UE

POSDRU, primul program de finanţare de la UE care se apropie de terminarea banilor

POSDRU, primul program de finanţare de la UE care se apropie de terminarea banilor

Autor: Adelina Mihai

24.01.2011, 23:50 488

În 2010, în conturile beneficiarilor au intrat peste 400 mil.euro, bani cu care s-au plătit zeci de mii de salarii alemanagerilor de proiect, trainerilor sau ale angajaţilor care aufost implicaţi în astfel de programe, având în vedere că cele maimari costuri ale unui astfel de program - între 50 şi 60% - suntreprezentate de cheltuielile cu salariile.

POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea ResurselorUmane) devine astfel primul program de finanţare europeană (dincele şapte programe începute în 2007) care se apropie de final.

"Pentru cei care nu au depus cererile de rambursare la timp şinu au motive obiective pentru întârziere vom rezilia contractele şile vom solicita să ne returneze prefinanţarea. Totuşi, anul viitorvor exista două noi surse de finanţare pentru cei care vor să maidepună proiecte: una care să provină din realocarea fondurilor şiuna din aceste rezilieri de contracte", a spus Anca Zevedei, şefaautorităţii de management care gestionează fondurile europenepentru resurse umane. Până la jumătatea anului, ea estimează că seva reuşi semnarea contractelor în valoare de aproximativ 4,25miliarde de euro.

Zevedei a precizat că în acest an va solicita realocarea a 150de milioane de euro de pe axa "Asistenţă tehnică" (care a primitfinanţare pentru funcţionarea şi organizarea autorităţii demanagement), pentru că banii nu vor reuşi să fie cheltuiţi dincauza legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice. Banii vor firedistribuiţi către o altă linie de finanţare, destinată şomajuluişi economiei sociale, pentru care a existat un interes mai mare înacest an. Anul trecut, autoritatea de management a reuşit sărealoce fonduri de 300 mil. euro către domeniile de interes.

De altfel, tot mai multe firme, ONG-uri, asociaţii profesionalesau instituţii de învăţământ publice şi private au anunţat înultima perioadă lansări de proiecte finanţate din fondurileeuropene pentru HR. Beneficiarii au obţinut bani fie pentruprograme de training, de dezvoltare a antreprenoriatului sau dereconversie profesională, dar şi pentru burse doctorale sau pentrucercetări despre inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii. Spreexemplu, numai săptămâna trecută au fost lansate două proiectefinanţate din acest program: Asociaţia Uniunea Editorilor dinRomânia a anunţat lansarea unui program de formare şi sprijinire aangajaţilor pentru o practică editorială profesionistă, în timp ceUniversitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a anunţat debutul unuiproiect despre discriminarea femeii.

La negocierea intrării în UE în 2007, România a primit un pachetfinanciar în valoare de 30 mld. euro, din care 16,9 mld. euro suntfonduri structurale şi de coeziune, în care sunt incluse şifinanţările pentru dezvoltarea resurselor umane. Pentru stabilireasumei, s-au luat în considerare indicatori precum valoarea PIB-uluipe cap de locuitor, populaţia ţării şi nivelul de dezvoltare peregiuni ale statului. "Din păcate, am început cu stângul în acestprogram, de aceea 2010 a fost anul relansării programului. Nu amavut de unde să avem rambursări până acum, pentru că nu am avutproiecte contractate. Cu siguranţă însă nu vom pierde bani nici în2011", a mai spus Zevedei.

În 2007, primul an în care a început programul, nu a avut locnicio lansare de linii de finanţare, iar în 2008 şi 2009 interesulnu era atât de mare, fie din cauza legislaţiei, fie din cauzalipsei de finanţare alternativă. De asemenea, perioadele foartemari dintre depunerea proiectelor, aprobarea şi semnareacontractelor au dus la o suspendare a plăţilor de cătreautorităţile de la Bruxelles în luna martie a anului trecut pentruo perioadă de trei luni.

Rata scăzută de absorbţie de la finele anului 2009 a fost şimotivul invocat de autorităţi pentru demiterea Cristinei Iova,fosta şefă a autorităţii de management a POSDRU.

Cum a evoluat bilanţul fondurilor europene pentru HR înultimii trei ani

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO