Fonduri UE

Prefinanţarea proiectelor UE urcă la 20% pentru fonduri nerambursabile şi lucrări sub un milion lei

Autor: Mediafax

23.03.2012, 12:41 330

Cota de prefinanţare a proiectelor UE va fi majorată de la 10% la 20% pentru lucrări finanţate integral din fonduri nerambursabile şi pentru investiţii cu valoare eligibilă mai mică de un milion lei, iar termenele de implementare a proiectelor nu vor mai putea fi modificate decât de maximum trei ori

Decizia a fost luată în şedinţa specială de vineri a Guvernului privind absorbţia fondurilor UE.

În vara anului trecut, plafonul în limita căruia statul asigură prefinanţarea proiectelor cu fonduri UE a fost redus drastic, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului.

"Printr-o hotărâre aprobată vineri de Guvern, se ameliorează fluxurile financiare la nivelul beneficiarilor, prin reducerea cotei de recuperare a prefinanţărilor din cererile de rambursare depuse, de la 30% la o cotă cel puţin egală cu cea conform căreia s-a acordat prefinanţarea la nivelul proiectului. Este creată şi posibilitatea ca garanţia depusă pentru obţinerea prefinanţării să poată fi diminuată pe măsură ce este recuperată prefinanţarea în cazul beneficiarilor aflaţi sub incidenţa ajutorului de stat de minimis", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la finalul reuniunii Executivului.

Pentru acest an, Guvernul şi-a propus să atragă fonduri europene de aproximativ şase miliarde euro.

Comisarul UE pentru Politică Regională, Johannes Hahn, a venit, luni, la Bucureşti şi a atenţionat că România trebuie să atragă fonduri europene de circa 30 milioane euro săptămânal până la finalul acestui an, pentru a beneficia în perioada 2014-2020 de acelaşi nivel al fondurilor structurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO