• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Fonduri UE

Primul examen pentru Orban: se reia plata fondurilor UE?

Primul examen pentru Orban: se reia plata fondurilor UE?

Autor: Adelina Mihai

01.11.2011, 11:48 1125

Leonard Orban, cel care a împlinit astăzi o lună de când conduce Ministerul Afacerilor Europene, a transmis Comisiei Europene informaţiile solicitate pentru reluarea plăţilor pentru proiectele finanţate din fonduri europene, care sunt blocate încă din vară.

"Am transmis Comisiei Europene documentele referitoare la modificările aduse sistemului de achiziţii publice, precum şi a modului în care autorităţile române cu responsabilităţi în gestionarea fondurilor comunitare vor trata problema conflictului de interese", a spus ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, într-un comunicat de presă transmis în această dimineaţă.

Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene la 31 octombrie 2011 - în deadline-ul stabilit - informaţiile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru reluarea rambursărilor de plăţi de la Comisia Europeană pentru proiectele finanţate din instrumentele structurale.

"Documentele vor fi atent analizate de Comisia Europeană, care este posibil să ceară şi unele informaţii suplimentare. Sperăm ca la sfârşitul lunii noiembrie sau la începutul lui decembrie să putem relua transmiterea cererilor de decontare la Bruxelles", a mai spus Orban.

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru proiectele finanţate prin intermediul axei 2 din cadrul Programului Operaţional Regional (aflat sub coordonarea ministerului Dezvoltării, condus de Elena Udrea) în data de 11 iunie, pentru că, la un control de rutină, auditorii europeni au descoperit nereguli în sfera achiziţiilor publice făcute în cadrul unor proiecte europene. Ca urmare a acestei decizii, preşedintele Traian Băsescu a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli care trebuiau rambursate de către Comisia Europeană pentru toate cele şapte programele operaţionale, ca să nu riscăm să pierdem bani din cauza unor eventuale nereguli similare. Între timp, proiectele au continuat desfăşurarea activităţilor cu bani de la bugetul de stat. Decizia lui Băsescu a venit în contextul în care au existat suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice au fost identificate şi pe alte programe operaţionale.

La finele lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut autorităţilor române să îndeplinească o serie de condiţii la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia. Din octombrie, a fost înfiinţat ministerul Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban, fost comisar european şi fost consilier prezidenţial, unul dintre cei mai credibili oameni politici, cu o imagine publică pe care mulţi ar putea-o invidia.

"Reluarea plăţilor de la Comisia Europeană până la sfârşitului anului constituie una dintre direcţiile prioritare de acţiune ale Ministerul Afacerilor Europene. Se urmăreşte recuperarea sumelor plătite către beneficiari din conturile Autorităţii de Certificare şi Plată, pentru cheltuielile efectuate în derularea proiectelor finanţate prin instrumente structurale. De menţionat că plăţile interne nu au fost întrerupte nici un moment, astfel încât să nu fie afectată derularea proiectelor", se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Europene.

Ce cuprinde scrisoarea trimisă de Orban Comisiei Europene:

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026