Fonduri UE

Proiecte de 800 mil. euro vor fi reziliate dacă agricultorii nu găsesc cofinanţare

Proiecte de 800 de milioane de euro vor fi reziliate dacă agricultorii nu găsesc cofinanţare

Autor: Liviu Iancu

10.07.2012, 13:54 809

"De la data de 1 iulie s-a aplicat şi pentru zona de dezvoltare rurală cofinanţarea de la bugetul de stat micşorată de la 15% la 5%. Practic, efortul bugetar pentru cofinanţare pe zona de dezvoltare rurală este de doar 5%. Avantajul este legat de faptul că statul nu mai contribuie foarte mult pentru a cofinanţa. Dezavantajul legat de acest procent este că numărul beneficiarilor se restrânge destul de mult, iar acest procent se aplică şi contractelor care sunt semnate în cursul anului 2012", a spus Constantin.

El a afirmat că în urma unor analize făcute în aceată perioadă s-a constatat că sunt proiecte din anii 2008, 2009, 2010, pe măsuri precum 121 (n.r. - modernizarea exploataţiilor agricole) şi 123 (creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere - n.r.), în special pentru investiţii în exploataţiile agricole, care nu au început nici până în momentul de faţă finanîarea deoarece beneficiarii nu au bani pentru cofinanţare.

Constantin a spus că valoarea totală a acelor proiecte se ridică la circa 800 de milioane de euro.

"Am început discuţiile cu beneficiarii şi mulţi spun că doresc să continue proiectele şi că sunt în discuţii cu băncile. Noi am intervenit în discuţiile pe care le-am avut cu băncile să accelereze analiza acelor proiecte care sunt depuse acolo. Să vedem în următoarele trei luni care pot merge mai departe şi care vor fi reziliate, pentru că o sumă atât de importantă putem să o folosim la alte proiecte care au avut o solicitare mult mai mare. Există în intenţia noastră ca o mare parte din sumele care vor fi disponibilizate din aceste rezilieri să meargă către proiecte care au avut solicitări şi de 300-400%, precum măsura de renovare a satelor româneşti", a mai spus ministrul Agriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO