Fonduri UE

România este obligată, din cauza neregulilor, să dea înapoi UE 175 mil. euro din cei 286 mil. euro pe care i-a luat prin POSDRU

România este obligată, din cauza neregulilor, să dea înapoi UE 175 mil. euro din cei 286 mil. euro pe care i-a luat prin POSDRU

Autor: Iulian Anghel

24.10.2012, 17:54 2363

Corecţia financiară definitivă ce va fi aplicată Programului Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) va fi de 175 mil. euro, sumă care va fi suportată din bugetul de stat pentru 2013, a anunţat premierul Victor Ponta.

"Corecţiile trebuie să le acceptăm pentru 2013 şi, în momentul când construim bugetul pe 2013, luăm în calcul aceste alocaţii care trebuie făcute din bugetul de stat, pentru a suplini ce pierdem la corecţiile financiare", a spus premierul, citat de Mediafax.

Corecţiile financiare sunt impuse din cauza necheltuirii corecte a banilor UE.

Comisia Europeană va anunţa mâine presuspendarea programelor Operaţionale Mediu, Creşterea Competitivităţii Economice şi a POR (Programul Operaţional Regional), dar şi corecţiile financiare definitive pentru sumele decontate în perioada ianuarie 2007 - octombrie 2011 pentru program întrerupte de la finanţare în iulie: Transport, POR, Creşterea Competitivităţii Economice şi Mediu. În cazul POSDRU, Bruxelles-ul a propus deja o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul naţional.

POSDRU, cu o finanţare europeană de aproape 3,5 mld. euro este presuspendat din august. Până acum, prin acest program, România a primit de la Bruxelles 286 mil. euro, dar, la beneficiari, au ajuns 1,1 mld. euro (rambursări şi contribuţii interne). Premierul a spus că bugetul de stat trebuie să dea înapoi UE - în cadrul corecţiei financiare definitive - 175 mil. euro.

Astăzi Comisia va anunţa corecţii financiare definitive şi pe alte programe, iar acestea variază între un procent de 10% şi 25% din costul proiectelor unde au fost constatate nereguli. Aceşti bani nu sunt pierduţi, dar va fi greu ca ei să fie recuperaţi ulterior atâta vreme cât Comisia "presuspendă" programele, cu ameninţarea suspendării lor (care poate dura şi mai mult de un an de zile), drept urmare doar în teorie ei mai pot fi folosiţi în alte programe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO