Fonduri UE

România, pe locul 22 în UE la atragerea fondurilor europene din „Planul Juncker“

Jean-Claude Juncker, preşedintelui Co­misiei Europene

Jean-Claude Juncker, preşedintelui Co­misiei Europene

Autor: Iulian Anghel

19.07.2018, 00:05 860

Pentru România au fost aprobate finanţări de 430 mil. euro din acest fond, bani ce urmează să atragă investiţii totale de peste 1,8 mld. euro.

Din iulie 2015 şi până în prezent, Fondul European pentru In­vestiţii Strategice (FEIS), înfiinţat la iniţiaţiva preşedintelui Co­misiei Europene Jean-Claude Juncker, a mo­bilizat 335 mi­liarde euro în in­vestiţii su­pli­mentare în în­treaga Uniune Euro­peană.

„Planul Juncker a avut un impact evident asu­pra economiei UE şi a revoluţionat modul în care este finanţată inovarea în Europa“, a anunţat miercuri Comisia Europeană, arătând că, în România, au fost aprobate fi­nanţări de 430 de milioane euro din acest fond, ce urmează să atragă investiţii totale de peste 1,8 mi­liarde de euro. „Aceste cifre plasează România pe locul 22 între statele membre UE în termeni de investiţii atrase per euro din PIB“, potrivit sursei citate. Planul de investiţii pentru Europa, aşa-numitul Plan Juncker, a fost lansat în noiembrie 2014 pentru a inversa tendinţa descendentă a investiţiilor, aflate deja la niveluri scăzute, şi pentru a aduce Europa „pe calea redresării economice“.

Operaţiunile aprobate în cadrul Fondului European pentru Investiţii Strategice al Planului Juncker sunt estimate că vor mobiliza investiţii în valoare de 335 miliarde de euro la finalul acestei luni.

„Se preconizează că un număr de circa 700.000 de întreprinderi mici şi mijlocii vor beneficia de ameliorarea accesului la finanţare“, potrivit Comisiei.

La 12 decembrie 2017, Parlamentul European şi statele membre asupra regulamentului de consolidare a FEIS şi de extindere a obiectivului de investiţii la 500 de miliarde de euro până la finele anului 2020. Regulamentul FEIS 2.0 a intrat în vigoare la 30 decembrie 2017.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO