Fonduri UE

Start în cursa pentru 4 mld de euro: Guvernul a primit oficial undă verde pentru reluarea plăţilor din POR. Pentru celelalte programe este o „chestiune de zile“

Start în cursa pentru 4 mld de euro: Guvernul a primit oficial undă verde pentru reluarea plăţilor din POR. Pentru celelalte programe este o „chestiune de zile“

Autor: Gabriel Razi

16.12.2011, 00:03 841

Guvernul a primit ieri oficial undă verde de la Bruxelles pentru a reîncepe trimiterea de facturi spre decontare pentru proiectele pe fonduri europene din Programul Operaţional Regional (POR), reluarea plăţilor şi pentru res­tul de şase programe prin care România atra­ge bani europeni fiind o "chestiune de zile".

"Salut decizia Comisiei de a permite reînceperea transmiterea de facturi spre decontare. Practic, decizia deschide porţile pentru toate programele, este doar o ches­tiune de zile până vom primi aporbarea pentru toate programele. Mai avem de rezolvat câteva detalii tehnice", a declarat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene.

La rândul ei, Elena Udrea, ministrul dezvoltării şi turismului, a spus că în acest moment pentru POR sunt în aşteptare la plată facturi de 200 de milioane de euro. "Sperăm că aceşti bani vor intra în economie până la sfârşitul anului. Sper ca pe viitor să nu mai fim în situaţia în care am fost acum."

Plăţile din bani europeni s-au blocat în această vară după ce în urma unui audit au fost descoperite nereguli în sfera achiziţiilor publice făcute în cadrul unor proiecte euro­pene din POR - program aflat în gestiunea Ministerului Dezvoltării.

Niciun funcţionar direct implicat în gestiunea fondurilor europene nu a fost însă până la acest moment sancţionat pentru cele şase luni de suspendare a plăţilor. Deblocarea plăţilor, conform calendarului asumat, este primul impact vizibil în urma înfiinţării Ministerului pentru Afaceri Europene.

Din acest moment România are cale liberă penu ca anul viitor să aducă în economie 4 miliarde de euro din bani europeni - fonduri ce corespund unui grad de absorbţie de 20%. "Sper ca cererile de rambursare să fie procesate rapid astfel încât să avem fonduri la buget în acest an. Este important atât pentru indicatorii macroeconomici, cât şi pentru rata de absorbţie", a mai spus Orban.

În contextul unui an viitor care se anunţă dificil din punct de vedere economic, Orban subliniază că "unul dintre principalele motoare de creştere economică va fi absorbţia fondurilor europene".

Ce se anunţă pentru 2012

În aceste condiţii "combustibilul creşterii economice" va fi pachetul de 7.200 de proiecte în valoare de 13 miliarde de euro aflate în prezent în derulare. Cele mai mari sume urmează să fie injec­tate anul viitor în economie prin intermediul programelor pe fonduri europene pentru Transport, Mediu, dar şi pe linia proiectelor pentru dezvoltarea resurselor umane.

Conform ratei de absorbţie asumate de oficialii Ministerului pentru Afaceri Europene prin proiectele europene de mediu vor intra anul viitor în România mai mult de 800 de milioane de euro, bani "curaţi" de la Bruxelles. Proiectele de mediu pe bani europeni sunt accesate, în general, de autorităţile publice ale statului şi de instituţiile locale. Cu o mare parte din aceşti bani sunt modernizate sistemele de apă şi canalizare ale oraşelor.

Alte 800 de milioane de euro ar urma să fie "injectate" în economie cu ajutorul proiectelor de infrastructură. În acest moment oficialii din Ministerul Transporturilor au undă verde să trimită spre rambursare facturi de 724 de milioane de euro după ce în urmă cu trei lui Comisia Europeană a aprobat României aceste fonduri pentru realizarea tronsoanelor de autostradă Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu, cu o lungime totală de 120 de kilometri. Aceşti bani vor intra însă în economie pe măsură ce constructorii vor realiza lucrările din teren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO