Fonduri UE

Un beneficiar de fonduri UE: Autorităţile ne caută nod în papură ca să nu-şi recunoască greşelile

Un beneficiar de fonduri UE: Autorităţile ne caută nod în papură ca să nu-şi recunoască greşelile

Autor: Adelina Mihai

11.01.2012, 16:47 2290

Un beneficiar de fonduri europene din comuna Mărgineni (judeţul Bacău) spune că funcţionarii care i-au aprobat decontările pentru o maşină achiziţionată din fonduri europene caută tot felul de motive pentru a întârzia procedurile, pentru că nu vor să-şi recunoască greşelile.

Oana Nicoleta Roşu, administratorul firmei Rofil Pan din Bacău a câştigat un proiect european finanţat prin FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală), în valoare totală de aproape 200.000 de euro (din care contribuţia proprie a fost de 50%) pentru a-şi construi de la zero o brutărie. Problema a intervenit în ultima etapă a proiectului, când autorităţile au refuzat să deconteze achiziţia furgonetei, susţinând că maşina cumpărată ar fi pentru transport de persoane, şi nu pentru transport de marfă. Beneficiarul susţine însă că, înainte ca achiziţia furgonetei să-i fie decontată la plată, a obţinut mai multe aprobări pentru cumpărarea acesteia, de la aceleaşi instuţii care l-au informat ulterior că nu îşi va mai primi banii înapoi. ZF a solicitat autorităţilor o explicaţie pentru situaţia creată şi numele persoanei responsabile în acest caz, dar şi eventualele căi de rezolvare.

"Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) analizează cu deosebită atenţie problema apărută şi, împreună cu beneficiarul, va căuta să identifice o soluţie care să permită atât respectarea procedurilor de lucru, cât şi bunul mers al investiţiei acestuia. Totodată, APDRP are mereu în vedere sprijinirea beneficiarilor pentru o implementare corectă şi eficientă a proiectelor implementate cu fonduri europene nerambursabile acordate prin PNDR, scopul fiind acela de a oferi sprijinul financiar atât de necesar unei competitivităţi economice a sectorului agroalimentar românesc", au răspuns reprezentanţii Direcţiei Relaţii Publice, după şase zile de la transmiterea solicitării.

Contactat din nou de ZF, beneficiarul a spus că a discutat într-adevăr cu reprezentanţii APDRP Bucureşti (şi nu cu cei de la Centrul Regional de la Iaşi, instituţia care a aprobat proiectul) şi că i s-a spus că va primi un răspuns, fără a i se preciza când.

"Am vorbit cu şeful de la Plăţi de la APDRP Bucureşti, pentru că acolo a ajuns dosarul. Până la urmă, mi-au dat dreptate că e maşină de transport de marfă, dar căutau tot felul de argumente prin care să pună nod în papură, spuneau, de exemplu, că nu are rafturi şi că astfel nu ar fi maşină specializată. Nu ştiu ce să mai inventeze ca să justifice de ce nu mi-au aprobat până acum decontarea", a spus Oana Roşu.

Pentru a obţine finanţarea europeană, beneficiarul a primit o scrisoare de garanţie de la bancă, în care se stipula că, dacă acesta nu-şi respectă atribuţiile prevăzute în contractul de finanţare, îşi poate pierde apartamentul pus ca garanţie.

"Până şi banca a contestat scrisoarea APDRP privind executarea scrisorii de garanţie, pentru că nu mi s-a acordat dreptul de a contesta această decizie în termenul legal de 5 zile. Am muncit foarte mult pentru acest proiect şi nu e corect să risc să-mi pierd casa. E o nedreptate", a mai spus Oana Roşu.

În aceeaşi situaţie se află şi Vasile Ignat, administratorul companiei Fiordepane dintr-o comună de lângă Paşcani, care are un proiect similar cu cel al Oanei Roşu şi care are exact aceeaşi problemă cu decontarea achiziţiei furgonetei. Ambii beneficiari susţin că unei alte firmă, ANTARES Buhuşi (judeţul Bacău), căreia i s-au decontat cheltuielile pentru acelaşi tip de maşină, cu aceeaşi marcă, tot în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene derulat în urmă cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO