• Leu / EUR4.7625
  • Leu / GBP5.4024
  • Leu / USD4.2638
Fonduri UE

Un europarlamentar român cere Comisiei Europene folosirea documentelor electronice, ca măsură care să accelereze absorbţia de fonduri europene

Un europarlamentar român cere Comisiei Europene folosirea documentelor electronice, ca măsură care să accelereze absorbţia de fonduri europene

Autor: Adelina Mihai

22 feb 2012 619

Europarlamentarul român Petru Luhan a cerut Comisiei Europene să se debirocratizeze sistemul de alocare a fondurilor europene, prin folosirea documentelor virtuale şi a semnăturii electronice, pentru a accelera absorbţia de fonduri europene.

"Comisia Europeană trebuie să încurajeze şi să stimuleze autorităţile naţionale pentru proiectarea unor sisteme de management şi control cât mai puţin birocratice. Constatăm de asemenea că, pentru fiecare proiect european în parte, este nevoie de o cantitate impresionantă de documente tipărite, începând cu aplicarea pentru accesarea fondurilor şi până la raportări. În plus, utilizând metodele clasice de corespondenţă între beneficiar şi organismul care gestionează fondurile, se pierde timp preţios", a spus Petru Luhan.

Potrivit companiilor de cercetare, 80% dintre angajaţi consumă, în medie, 30 de minute pe zi căutând informaţii, în timp ce 60% consumă o oră sau mai mult recreând documente care există deja. Prin folosirea unei soluţii informatizate a documentelor, gradul de îmbunătăţire al activităţii creşte cu cel puţin 50%, iar aprobarea documentelor se reduce de la săptamâni la ore.

Metodele "clasice" ar putea fi cu succes înlocuite cu documente semnate şi transmise electronic. În opinia lui Luhan, beneficiarul poate să transmită documentaţia electronic şi răspunsurile pot veni în acelaşi fel, iar dacă toată corespondenţa s-ar desfăşura astfel fondurile ar putea fi puse la dispoziţie mai rapid iar consumul de hârtie s-ar reduce.

"Companiile private, pentru care eficienţa este o condiţie esenţială a competitivităţii, au înţeles rapid imporţanta gestionării informatizate a documentelor şi a fluxurilor de lucru şi au adoptat-o. Această decizie poate aduce beneficii consistente şi instituţiilor publice, mai ales atunci când trebuie să îşi diminueze drastic cheltuielile", a mai spus Luhan.

Cele mai citite ştiri
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7625
Diferență: 0,0378
Ieri: 4.7607
Azi: 4.2638
Diferență: -0,0352
Ieri: 4.2653
Azi: 5.4024
Diferență: -0,6894
Ieri: 5.4399
Azi: 4.2211
Diferență: -0,1325
Ieri: 4.2267