Fonduri UE

Unde se duc banii Uniunii Europene în 2018: Tineri, locuri de muncă, securitate şi schimbări climatice

Unde se duc banii Uniunii Europene în 2018: Tineri,...

Autor: Alex Ciutacu

30.11.2017, 17:21 367

Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 a fost aprobat iar deputaţii au acordat fonduri mai mari pentru tinerii şomeri, precum şi finanţare suplimentară pentru IMM-uri, programe de cercetare şi pentru proiectul Erasmus.

Cifrele agreate în discuţiile de conciliere pentru bugetul UE pe 2018 sunt 160,1 miliarde de euro pentru angajamente şi 144,7 miliarde euro pentru plăţi.

Acordul provizoriu încheiat de Parlament cu Consiliul privind bugetul UE pentru 2018 la data de 18 noiembrie a fost adoptat miercuri cu 295 de voturi pentru, 154 împotrivă şi 197 de abţineri. Preşedintele Antonio Tajani a semnat documentul prin care acest buget intră în vigoare.

“Acest buget oferă ceea ce aşteaptă cetăţenii UE aşteaptă de la Europa: locuri de muncă şi creştere economică pe de o parte, securitate pe de altă parte. Investind in cercetare, infrastructură, educaţie şi IMM-uri, vom deveni mai competitivi, o economie orientată spre viitor. În ceea ce priveşte securitatea, am reuşit să consolidăm Europol şi Eurojust, aşa încât aceste instituţii să asigure o mai bună cooperare şi coordonare în lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate în UE. Am transmis un mesaj clar că sprijinul UE pentru ţările din afara UE nu e automat: Turcia se îndepărtează de valorile UE şi am decis să reducem cu 105 milioane finanţarea propusă de Comisie”, a declarat raportorul principal (secţiunea Comisie) Siegfried Mureşan.

Noul buget prevede, pe lângă finanţări reduse pentru Turcia, un buget mai mare cu 116,7 milioane de euro mai mult pentru lupta împotriva şomajului.

Având în vedere nevoa de a gestiona acţiuni multianuale, precum finanţarea unui proiect de cercetare care durează 2-3 ani, bugetul UE face distincţia între creditele pentru angajamente – costul tuturor obligaţiilor legale contractate în anul financiar actual, cu posibile consecinţe în anii următori, şi creditele pentru plăţi – bani plătiţi efectiv în anul actual, posibil pentru a implementa angajamentele luate în anii anteriori.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO