Franta

Doar Société Générale şi-a pus amprenta pe sistemul bancar local

 Doar Société Générale  şi-a pus amprenta pe sistemul bancar local

Foto Silviu Matei

Autor: Liviu Chiru

14.07.2011, 00:02 703

Piaţa bancară locală nu s-a dovedit foarte atractivă pentrumarile grupuri financiare franceze. Doar Société Générale, aldoilea mare grup financiar francez, are o prezenţă notabilă pe planlocal, prin BRD, a doua mare bancă locală după active.

Cu o politică de creştere echilibrată şi ferindu-se deexpunerile pe sectorul de real-estate, BRD a reuşit să îşi aperepoziţia pe piaţă şi în anii de boom, când jucătorii mai mici luptaudur pentru acapararea de cote, iar după cei doi ani de criză şi-aconsolidat statutul de cea mai profitabilă bancă din sistem.

BNP Paribas, cel mai mare grup financiar francez, a "testat"piaţa serviciilor financiare din România cum­pă­rând societăţifinanciare nebancare - în credite de consum (Cetelem), leasingfinanciar sau operaţional (Arval).

Deşi au arătat interes faţă de mai multe ţinte de preluare, BNPParibas nu a achiziţionat însă nicio bancă pe plan local.

În prezent, surse din piaţă afirmă că BNP ar participa laprocesul pentru preluarea RBS Bank România.

Un alt mare grup financiar francez, Crédit Agricole a ajuns săaibă indirect prezenţă pe piaţa locală după ce a cumpărat grupulgrec Emporiki Bank, care are pe plan local o filială de micidimensiuni.

Société Générale a făcut pasul pe piaţa locală încă de lasfârşitul anilor '90, când a preluat pachetul de control la BancaRomână pentru Dezvoltare, pentru 50 de milioane de dolari.Francezii operau deja pe plan local o sucursală, cu un profilputernic orientat spre zona de corporate banking. BRD a marşat însăpe o strategie de creştere echilibrată între retail şi corporate,care i-a permis să îşi protejeze cota de piaţă în toţi aceştiani.

La sfârşitul anului trecut grupul BRD avea active de peste 11mld. euro, iar profitul obţinut a fost de aproape 143 mil. euro. Lanivelul individual al băncii, BRD a realizat un profit net de 119mil. euro, cel mai mare din sistemul bancar. Francezii au dezvoltatîn jurul BRD o structură de grup fi­nan­ciar, cu operaţiuni înleasing, asigurări, fonduri de pensii, brokeraj bur­­­sier şiinvestment banking. BRD ope­rează a doua mare reţea teritori­alădin sistemul bancar, cu 930 de agenţii.

BRD SocGen

(nr. 2 în sistemul bancar după valoarea activelor)

Active totale: 11 mld. euro (10,9 mld. euro în2009)

Profit net în 2010: 143 mil. euro (183 mil.euro în 2009)

Număr de angajaţi: 9.200

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO