From Vis To Biz

From Vis to Biz, un proiect al Ziarului Financiar realizat în parteneriat cu OTP Bank. Wonderland Cluj a investit aproximativ 9 mil. lei în ultimul an pentru dezvoltarea resortului, iar anul acesta îşi va extinde capacitatea de cazare cu 25 de camere

29.09.2022, 00:06 Autor: Mircea Nica

Ioana Mârza, administrator Wonderland Cluj: Anul acesta nu ne aşteptăm chiar să ne dublăm rezultatele, dar momentan încă spălăm din necazurile anilor 2020-2021. A fost greu să supravieţuim, aşa că nu pot să estimez un profit pe care îl vom avea anul acesta pentru că mare parte din el s-a dus pe datoriile acumulate în cei doi ani de pandemie.

Wonderland Cluj, un resort care include o capacitate de cazare de 38 de camere, echitaţie şi diferite activităţi în aer liber, a investit în ultimul an aproximativ 9 mil. lei printr-o serie de finanţări atrase cu ajutorul programului IMM Invest, dar şi finanţări bancare, pentru a finaliza ultima construcţie şi a-şi extinde capacitatea de cazare cu 25 de camere, a spus Ioana Mârza, administrator al Wonderland Cluj, în cadrul emisiunii From Vis to Biza, un proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu OTP Bank.

„Ultimele finanţări accesate au fost în ultimul an. Am accesat prin IMM Invest 3 mil. lei care ne-au ajutat să finalizăm ultima construcţie. Pe lângă IMM Invest am mai accesat alte două credite tot în jur de 3 mil. lei în ultimul an. Cu ajutorul acestor fonduri am mai stins din creditele vechi pe care le aveam, iar lucrurile sunt înspre bine. Capacitatea noastră de cazare este de 38 de camere şi sunt în curs de finalizare încă 25 de camere. Cele actuale sunt de 4 stele, iar cele care se vor deschide vor fi de 5 stele“, a spus Ioana Mârza.

Ea a mai explicat că investiţia iniţială din 2014 în acest resort, pe lângă cele 7 ha de teren pe care o avea, a fost o maşină şi o casă bine poziţionată într-un cartier din Cluj.

„Încet s-a construit fiecare clădire. Avem 7 clădiri şi un teren de 7 ha. Activitatea de bază, cea de organizare a evenimentelor a fost o activitate care a şi produs rezultate încă din momentul în care am deschis. De-a lungul anilor, din 2014 încoace, în fiecare an am adăugat câte ceva la construcţia resortului. De exemplu, am început prin a avea un centru de echitaţie, doi căluţi, un grajd. Apoi ideea esenţială era de a construi un centru de evenimente şi agrement totodată. Primul spaţiu de evenimente a fost creat şi deschis în 2014, apoi în fiecare an s-a mai adăugat câte unul. Între timp, avem şi un spaţiu de restaurant, 4 săli de evenimente, 4 săli de conferinţe.“

În ceea ce priveşte evoluţia businessului în ultimii ani, Ioana Mârza susţine că anul 2019 a fost un an plin şi bun, atât din punctul de vedere al evenimentelor, cât şi a dezvoltării pe partea de activităţi.

„Am avut o cifră de afaceri de 17 mil. lei şi un profit de aproximativ 8 mil. lei. în 2019. Anul acesta nu ne aşteptăm chiar să dublăm, dar momentan încă spălăm din necazurile anilor 2020-2021. A fost greu să supravieţuim aşa că nu pot să estimez un profit pe care îl vom avea anul acesta pentru că mare parte din el s-a dus pe datoriile acumulate în cei doi ani de pandemie“, a mai explicat Ioana Mârza.

Din punctul de vedere al anului 2020, un an în care restricţiile au blocat activitatea industriei HoReCa, Ioana Mârza susţine că pentru Wonderland Cluj a fost o perioadă complicată, mai ales prin prisma faptului că în momentul în care s-au distribuit ajutoarele de stat pentru industria HoReCa, întreprinderile individuale nu au fost incluse în schemele de ajutor.

„În 2020 a fost complicat mai ales pentru că în momentul în care s-au distribuit ajutoarele de stat pentru HoReCa, întreprinderile individuale nu au fost incluse în schemele de ajutor. Aşa că, având o asemenea cifră de afaceri în 2019, în prima fază nu am fost luaţi în calcul. După aceea s-a reglementat această problemă. De reluare a activităţii nu putem vorbi decât din mijlocul anului 2021. În 2020 când au mai fost anumite relaxări oamenii erau încă reticenţi. A fost complicat inclusiv cu personalul. Mulţi din cei din HoReCa s-au reorientat către alte job-uri, iar noi am ţinut cu dinţii de cei mai importanţi pioni ai afacerii pentru a-i avea în cazul deschiderii.“

Pentru un sejur în cadrul Wonderland Cluj, pachetul este de 1.200 lei de persoană pentru 4 nopţi, iar în cazul evenimentelor, pachetul este de aproximativ 380 - 390 lei meniul de nuntă, a mai adăugat Ioana Mârza.

„Un sejur include cazare, activităţi, acces spa, sală de gaming, toate incluse in cost, inclusiv toate mesele pe zi şi alcool. Pachetul este de 1.200 lei de persoană pentru 4 nopţi. iar copiii pot avea reducere de 70%. Avem pachete pentru fiecare gen de eveniment. Depinde şi de locaţii. Două dintre locaţiile noastre au privelişte asupra clujului, ceea ce înseamnă un cost mai mare. Preţul este aproximativ 380-390 lei pentru un pachet de nuntă. Faţă de preţurile din 2021 am crescut cu 10%. Acum creşterile în medie au fost de minim 15%“, susţine Ioana Mârza.


From Vis To Biz

Un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu OTP Bank, care include emisiuni săptămânale unde vor fi prezente businessuri mici sau mijlocii. Emisiunile aduc în faţă antreprenori din diverse industrii care au ambiţii de dezvoltare sau care au reuşit să transforme un vis într-un plan concret de afaceri.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea OTP Bank