From Vis To Biz

Proiect ZF/OTP Bank. From Vis To Biz. Cristina Budu, proprietara Lindec, companie din sectorul construcţiilor: Vedem o scădere a preţurilor la materialele de construcţii, proiectele amânate încep să fie reluate

01.09.2022, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Lindec România, înfiinţată în urmă cu 20 de ani, este axată pe execuţia pardoselilor industriale de orice tip şi a platformelor betonate.

Cristina Budu, proprietara Lindec, o companie din sectorul construcţiilor care se ocupă cu producerea pardoselilor industriale şi a platformelor betonate, spune că preţurile la materialele de construcţii au început să scadă, lucru care se poate observa deja de circa două luni. Odată cu aceste scăderi, proiectele imobiliare amânate au început să fie reluate.

„Proiectele reîncep odată cu scăderea preţului materialelor. Nu a fost uşor pentru că scăzând volumul lucrărilor influenţat de piaţă şi de război, investitorii au avut reţineri“, spune Cristina Budu în cadrul emisiunii From Vis To Biz, un proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu OTP Bank.

Războiul şi creşterea preţurilor s-au resimţit şi în zona proiectelor noi de construcţii, astfel că unii investitori au luat decizia fie de a amâna proiectele, fie de a încetini ritmul acestora.

„Proiecte despre care am început să discutăm cu un an în urmă au stagnat sau au încetinit ritmul. În piaţă s-au manifestat tot felul de speculaţii, inclusiv cu privire la scumpirea materialelor care acum încep să scadă. Se vede o scădere clară în ultima perioadă“, spune Cristina Budu.

Ea precizează faptul că preţurile la materialele de construcţii au început să scadă pentru că furnizorii au înţeles că profitul pe care l-ar putea obţine prin creşterea exagerată a preţurilor nu va putea acoperi scăderea considerabilă a volumului de vânzări.

Lindec România  este axată pe execuţia pardoselilor industriale de orice tip şi a platformelor betonate. Compania funcţio­nează pe piaţa locală de peste 20 de ani, fiind prima dată parte din grupul suedez AB Lindec, iar ulterior  a fost preluată integral de familia Budu.  „Noi anul trecut am avut cea mai mare cifră de afaceri din toată activitatea noastră, peste 2 mil. lei, asta pentru că ne-am axat pe tehnologiile de vârf. Dezvoltatorii mari care au strategii pe termen lung au apreciat acest lucru şi l-au căutat. Prima jumătate a acestui an a fost grea din cauza creşterii preţurilor şi războiul“, explică ea.


From Vis To Biz

Un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar  în parteneriat cu OTP Bank, care include emisiuni săptămânale unde vor fi prezente businessuri mici sau mijlocii. Emisiunile aduc în faţă antreprenori din diverse industrii care au ambiţii de dezvoltare sau care au reuşit să transforme doar un vis într-un plan concret de afaceri.


Lindec România lucrează cu companii din sectorul logistic, sectorul de producţie, industria alimentară, industria automotive, dar şi altele. Însă, companiile care deţin cel mai mult din portofoliul Lindec sunt cele din sectorul logistic şi producţie.

„România este o piaţă atractivă pentru sectorul logistic, dar şi pentru producţie. Însă problema este migraţia forţei de muncă. Noi am compensat acest lucru având angajaţii pe care îi avem de mulţi ani.“ Lindec România are circa 50 de angajaţi, iar antreprenoarea spune că sunt într-o continuă căutare de personal pentru a mări echipa, în special cu oameni calificaţi.

Pentru anul acesta, Cristina Budu estimează că veniturile vor scădea anul acesta, însă îşi doreşte să obţină profit.

„Prima jumătate a acestui an îşi va pune amprenta, dar sper să ieşim totuşi pe profit ca în toţi anii de până acum. Până la sfârşitul anului, vom munci pentru asta, dar probabil că cifra de afaceri va fi mai mică decât anul trecut cu 30-40%“, explică ea.

Antreprenoarea spune că anul acesta compania are un buget de investiţii de 5 milioane lei  pentru achiziţionarea de utilaje şi echipamente, dar şi către instruirea personalului pentru folosirea noilor tehnologii.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea OTP Bank