From Vis To Biz

Proiect ZF/OTP Bank. From Vis To Biz. Modulele termice de încălzire inteligente îşi fac loc pe piaţa din România. Eficienţa energetică devine noul standard

19.06.2022, 13:08 Autor: Mircea Nica

♦ Legislaţia din România se armonizează cu cea europeană, iar piaţa începe să se uite la soluţii de încălzire verzi ♦ Evinox Technology Hub, un nou business dezvoltat pe zona soluţiilor de încălzire termică, a început să producă module termice de încălzire inteligente în urmă cu un an ♦ Compania estimează pentru 2022 dublarea cifrei de afaceri şi creşterea productivităţii şi profitabilităţii.

Evinox Technology Hub România, companie de tehnologie, inginerie şi pro­ducţie cu sediul în Braşov, şi-a început activi­tatea de producţie a unor soluţii verzi de încălzire termică pentru zona rezi­denţială în urmă cu un an. În prezent, firma are un proiect de investiţii în derulare, care ar putea aduce o dublare a cifrei de afaceri, spune Daniela Valentina Richea, Managing Director al Evinox Technology Hub România, în cadrul emisiunii From Vis to Biz, un proiect al Ziarului Financiar realizat în parteneriat cu OTP Bank.

„Evinox este un hub de tehnologie inginerie şi producţie localizat în Braşov unde dezvoltăm şi producem module termice automatizate inteligente pentru sisteme de încălzire centralizată reziden­ţială pentru blocuri de apartamente nou construite care trebuie să fie adaptate standardului de clădiri verzi şi clădiri eficiente energetic. Practic producem tehnologii verzi de încălzire pentru clădiri verzi. Anul trecut am început producţia şi am ajuns la o cifră de afaceri de 2,6 mil. euro şi pentru anul acesta estimăm o dublare practic. Vrem să creştem şi mai departe“, a expli­cat Daniela Valen­tina Richea. În ceea ce priveşte profitul companiei, Daniela Richea a explicat că Evinox Techno­logy Hub a înregistrat un profit modic anul trecut, având în vedere că activitatea efectivă de producţie a început în vara anului trecut.

„Am înregistrat profit, chiar dacă unul modic anul trecut, dar am reuşit să ne acoperim toate cheltuielile. În viitor vizăm o creştere considerabilă a profitului, mai ales că avem un proiect de investiţii pe care urmează să îl implementăm şi în baza lui sperăm să ne crească cifra de afaceri, productivitatea şi respectiv profitabilita­tea.“

Dezvoltarea soluţiilor verzi de încălzire a fost o oportunitate pe care Daniela Richea a văzut-o pe piaţa din România, odată cu nevoia de aliniere la standaredele europene în ceea ce priveşte eficienţa energetică a clădirilor.

„La nivelul UE există o directivă din 2013, Nearly Zero Energy Buildings, prin care fiecare stat trebuie să transpună în legislaţia proprie. În România s-a transpus mai greu. Practic există standard forte stringente de eficienţă energetică pentru tot se înseamnă clădiri nou construite. Iniţial pe zona publică, acum şi pe zona rezidenţială. Ansamblurile rezidenţiale nu se mai califică pentru scorul de eficienţă energetică atunci când instalează centrale individuale murale pe gaz pentru că este un sistem de încălzire destul de ineficient cu emisii foarte mari.“

„Sistemele pe care le producem noi sunt un răspuns foarte bun pentru provocarea pe care o au dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale noi.“

Iniţial pornind dintr-o poziţie de consultant pentru un start-up de tehnologie din Marea Britanie, Evinox Energy, care deţine tehnologia de control şi automatizare pentru modulele termice de încălzire inteligente, Daniela Richea şi-a urmat fascinaţia pe care o avea încă de atunci privind dezvoltarea produselor, integrarea de tehnologii şi comercializarea acestora şi a aplicat pentru un grant prin programul EEA and Norway Grants pentru a-şi putea dezvolta businessul în România.

„Suntem fericiţii câştigători ai unui grant prin programul EEA and Norway Grants (fonduri norvegiene). Am aplicat în septembrie anul trecut şi demarăm implementarea acum. Proiectul vizează investiţii în capacitatea de producţie pentru dezvoltarea gamei actuale de produse, pentru creşterea competitivităţii businessului, creşterea cifrei de afaceri şi a profitului. Este un proiect de investiţii în care avem şi susţinerea OTP Bank pentru cofinanţarea contribuţiei noastre pe proiect pentru că proiectul este finanţat printr-un grant şi restul este contribuţie proprie şi credit de investiţii asigurat de OTP Bank împreună cu un credit punte pentru implementarea proiectulul. Valoarea grantului este de 780.000 euro şi reprezintă 60% din valoarea proiectului“, a mai detaliat Daniela Richea.

Ea a mai explicat că activitatea de producţie a fost demarată din nevoia de a căuta dezvoltarea unei game noi de produse.

„Sunt module prefabricate în care se integrează schimbătoare de căldură, practic o cameră a centralei care există la case, dar sunt pentru apartamente. Noi am avut cereri de la beneficiari în zona aceasta şi cu partenerii noştri de la Evinox am coordonat dezvoltarea acestei noi game de produse, doar că nu am găsit un furnizor capabil să integreze toate specialităţile de care erau nevoie pentru un sistem complet.“

Din punctul de vedere al accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea businessului în România, Daniela Richea consideră că procesul este extrem de lung şi birocratic, iar pentru un start-up cu anumit ritm de business, durata de implementare ar fi fost prea mare.

„De când m-am relocate în România, m-am uitat la zona de fondurie europene, dar am găsit procesul ca fiind extrem de lung şi birocratic şi complicat. Sunt mulţi beneficiari care au implementat cu success proiecte prin fonduri europene, dar într-un context de start-up cu ritmul pe care trebuie să îl menţinem ca business, durata de implementare a părut prea mare. De la aplicaţie până la o eventuală acordare de grant. Poate este o prejudecată de a mea, dar am simţit că nu avem timp. Pentru noi proiectul de investiţii nu este opţional. Avem nevoie să creştem, să ne susţinem capacitatea“, a mai spus Daniela Richea.

Evinox Technologly Hub România a fost înfiinţat în anul 2018 de către Daniela Richea având ca activitate iniţială zona de consultanţă în dezvoltarea afacerilor în parteneriat cu Evinox Energy din Marea Britanie. Investiţia iniţială s-a ridicăt la aproximativ jumătate de million de euro, iar compania a fost pe profit încă de la început, păstrând acelaşi trend până la finalul anului 2021.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea OTP Bank