From Vis To Biz

ZF From Vis to Biz. Ionuţ Rusu, fondator Stargate Crewing Agency: Cererea din piaţă pentru navigatori este mult mai mare astăzi decât era în trecut. Salariul unui marinar simplu pleacă de la 1.500-2.000 de euro, dar pentru un comandant pe o navă de ultimă generaţie poate ajunge la 25.000 de dolari

27.10.2022, 00:06 Autor: Mircea Nica

♦ Pentru a fi o companie de recrutare de succes pe zona navală trebuie să ai un număr foarte mare de navigatori care se află la bordul unor nave ♦ Comisionul pleacă de la 90 de dolari şi poate ajunge la 250 de dolari pentru navele offshore, iar pentru platforme poate să se ducă între 500 şi 1.000 de euro.

Piaţa de recru­tare a naviga­to­rilor a ajuns la o cerere mult mai mare astăzi, în timp ce salariul pentru un ofiţer a ajuns în 20 de ani de la 900 de do­lari până la 3.200-4.500 de dolari, a spus Ionuţ Rusu, fondator  al Stargate Crewing Agency, companie de recru­tare pe sectorul naval.

„Astăzi cererea din pia­ţă este mai mare. În trecut părea că cererea era mai mare. Primii care au suferit cel mai mult odată cu pan­demia au fost navigatorii pentru că nu se mai puteau face schimburi de echi­paj. Majoritatea schimburilor de echi­paj se făceau în China, care a fost com­plet blocată şi foarte mult timp nu s-au putut face schimburi. În acele momen­te, aceste schimburi de echipaj au de­venit foarte scumpe. Preţurile nu erau încă ridicate pentru că nimeni nu s-a aşteptat la impactul pandemiei şi a­tunci a fost un recul al întregii indus­trii“, a spus Ionuţ Rusu. El a mai ex­plicat că cifra de afaceri a companiei a crescut exponenţial în perioada 2020-2021, iar odată cu înce­putul crizei din Ucraina, cifra de afa­ceri a crescut din nou.

„La începutul pandemiei au fost câteva luni de recul până când am gă­sit soluţiile pentru a duce oamenii la bordul navei şi a-I aduce înapoi acasă. Pentru noi, în 2020-2021 cifra noastră de afaceri a crescut exponenţial. Când a început criza din Ucraina, din nou ne-a crescut cifra de afaceri pentru că navigatorii ucraineni sunt pe locul 5 în lume ca număr de navigatori care pot fi plasaţi la bordul navei. Având o bază de date cu mulţi colaboratori am putut să dublăm numărul de oameni pe care i-am pus la bordul unei navei. În Ucraina, din cauza legii marţiale, nu mai puteau ieşi din ţară“, susţine Ionuţ Rusu.

Din punctul de vedere al salariilor, nivelul depinde atât de tipul de navă la bordul căruia se află navigatorul, cât şi pregătirea pe care o are, a explicat Ionuţ Rusu.

„Un marinar simplu, care vrea să se apuce de navigat salariul ajunge între 1.500 -2.000 euro pe lună. Pentru un marinar cu certificat de timonier salariul poate să ajungă până la 3.000 euro. În ceea ce priveşte ofiţerii, un ofiţer proaspăt ieşit de pe băncile şcolii pleacă de la 3.200-3.500 dolari, iar pentru un comandat salariul poate ajunge între 9.500 şi 12.000 dolari. Pe navele wet, cele care cară marfă umedă precum petrol, uleiuri, marfă finită, salariile la nebrevetaţi sunt cu 300-400 euro mai mari, la ofiţeri cu 50% mai mult, iar pe navele de ultimă generaţie, salariul unui comandat poate ajunge şi la 25.000 dolari. Nivelul de pregătire este foarte mare, iar timpul de training este îndelungat.“

În ceea ce priveşte businessul fondatorului, Ionuţ Rusu susţine că în genul acesta de afacere nu există profituri extraordinare pentru că succesul unei agenţii de recrutare pe sectorul naval depinde de numărul de navigatori plasaţi la bordul navelor.

„Pentru a fi o companie de succes trebuie să ai un număr foarte mare de navigator la bordul unor nave. Aşa se măsoară succesul. Comisionul pleacă de la 90 de dolari şi poate ajunge la 250 dolari pentru navele offshore şi pentru platforme poate să se ducă între 500 şi 1.000 euro pe lună. În anul 2021 am ajuns la aproape 7 mi. lei cifră de afaceri, iar anul acesta estimez spre 8 mil. lei. Ca nivel al profitului au fost şi ani buni şi ani mai puţin buni. Când am făcut investiţii ne-am situat în jur de 100.000 euro, când nu am făcut investiţii am ajuns şi la 500.000 euro profitabilitate“, a mai adăugat Ionuţ Rusu.

8 mil. lei –  cifra de afaceri estimată pentru finalul anului 2023

 


From Vis To Biz

Un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu OTP Bank, care include emisiuni săptămânale unde vor fi prezente businessuri mici sau mijlocii. Emisiunile aduc în faţă antreprenori din diverse industrii care au ambiţii de dezvoltare sau care au reuşit să transforme un vis într-un plan concret de afaceri.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea OTP Bank