Ghid de locuire în București

Avantajele blocurilor noi: cheltuielile cu utilităţile pot scădea la jumătate. Pot fi implementate soluţii simple cu impact mare: piatră albă şi gazon pe acoperiş, alături de panouri fotovoltaice

11.02.2025, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Încălzire în pardoseală, panouri fotovoltaice, faţade ventilate şi zone verzi pentru a gestiona umbrirea locuinţelor în timpul verilor toride sunt o serie de soluţii la care apelează dezvoltatorii pentru a creşte eficienţa energetică a noilor blocuri de locuinţe Datorită noilor soluţii implementate prin standardul nZEB – clădiri cu emisii de dioxid de carbon apropiate de zero, iarna facturile scad cu până la 50% faţă de un apartament similar dezvoltat în urmă cu zece ani.

Dezvoltatorii imobiliari iau în calcul mai des să investească în ansambluri rezidenţiale care respec­tă conceptul nZEB, care face refe­ri­re la eficienţa energetică a construc­ţiilor, a devenit obligatoriu la scară largă. Furnizorii de materiale, con­struc­torii, chiar şi finanţatorii se ali­niază noilor cerinţe, creând astfel con­textul formării unei noi pieţe. Şi băncile îşi aliniază oferta la noile stan­darde din construcţii, astfel că au creat programe de finanţare dedicate.

Standardul nZEB, care presu­pune construirea de clădiri cu un consum aproape zero de energie, im­plică o transformare la nivelul mate­rialelor de construcţie folosite, care pot face ca energia consumată să fie cât mai redusă.

Clădirile pentru care recepţia la terminarea lucrărilor se efectuează în baza unei autorizaţii de construire emise începând cu 31 decembrie 2020 trebuie să respecte standardul nZEB, adică să aibă un consum de energie aproape egal cu zero.

O clădire care respectă standardele nZEB, privind consumul minim de energie, presupune costuri de construcţie cu până la 25% mai mari faţă de cele pentru un imobil standard, spun consultanţii imo­biliari. Aceste cheltuieli suplimentare sunt recuperate însă ulterior.

Legislaţia mai spune că primarii localităţilor cu mai mult de 5.000 de locuitori trebuie să elaboreze planuri locale multianuale pentru creşterea numărului de clădiri noi şi existente al căror consum de energie este aproape egal cu zero, în care pot fi incluse obiective diferenţiate în funcţie de zonele climatice şi de funcţiunile clădirilor.

Soluţii accesibile pentru standardul nZEB

Implementarea standardului nZEB (nearly Zero Energy Buildings) presupune că noile construcţii trebuie să aibă un consum foarte scăzut de energie, majoritatea provenind din surse regenerabile. Acest standard reprezintă o oportunitate pentru noi de a ne diferenţia proiectele prin calitatea şi performanţa de mediu, aducând în acelaşi timp beneficii financiare faţă de mediu pentru clienţi.

La nivel Uniunii Europene, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul final de energie şi pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră, în situaţia în care trei sferturi dintre clădirile din Uniunea Europeană sunt încă ineficiente din punct de vedere energetic, conform datelor agregate şi făcute publice de către autorităţile europene. În acelaşi timp, clădirile sunt responsabile pentru emisiile de gaze cu efect de seră înainte, în timpul şi după durata lor de viaţă. În încercarea de a reduce impactul asupra mediului pe termen lung, încă din 2020, toate clădirile noi din Uniunea Europeană trebuie să fie nZEB, clădiri cu consum de energie aproape zero. Acest standard urmează să se transforme, din 2030, în ZEB, respectiv toate clădirile noi vor trebui să aibă emisii zero.

“Soluţiile de izolare termică ale HILS au evoluat prin adoptarea materialelor mai eficiente şi a tehnologiei de faţade ventilate, un exemplu recent. În HILS Sunrise, în 60% din suprafaţa clădirilor vom utiliza acest tip de faţadă, un sistem uscat de termoizolare, fără compuşi chimici. Cu avantaj principal de izolare fonică şi termică net superioare polistirenului, faţada ventilată asigură o circulaţie continuă a aerului astfel încât consumul energetic să scadă“, explică Bogdan Bălaşa, general manager HILS Development. 

Liviu Lepădatu, antreprenorul care a creat conceptul Atria Urban Resort, explica spre exemplu, faptul că întreg conceptul a fost gândit de la bun început pentru reducerea consumului de energie, dar prin aplicarea unor soluţii practice, precum spaţii ample între clădiri şi plantarea de copaci care să ofere mai multă umbră pe timp de vară.

În paralel cu vânzarea Fazei a III-a, dezvoltatorii pregătesc Faza IV, ultima a proiectului, iar eficienţa energetică a devenit o prioritate pentru dezvoltator, noi soluţii fiind implementate în ultimele două faze. În acest scop, în Faza III a proiectului au fost instalate 292 de panouri solare care vor produce energie pentru prepararea apei calde menajere şi vor ajuta la optimizarea costurilor cu utilităţile pentru viitorii rezidenţi. De asemenea, pe lângă sistemul propriu de panouri solare, asistat de centrală proprie, fiecare apartament este dotat şi cu un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură, reducând astfel consumul suplimentar de energie.

În partea cealaltă a Capitalei, HILS Development mizează pe concepe similare, maximizând eforturile pentru a creşte eficienţa termică.

„HILS Sunrise este un proiect inovator pentru zona de est a Bucureştiului şi pentru companie, fiind primul pre-certificat Green Homes. Acesta revitalizează un teren industrial dezafectat şi aduce inovaţii în utilizarea energiei regenerabile, măsuri de reducere a efectului de insulă de căldură şi soluţii eficiente de irigare şi reciclare. De asemenea, materialele de construcţie au un conţinut redus de compuşi organici volatili, asigurând un mediu sănătos pentru locuitori. Ne propunem să investim în continuare în noi proiecte rezidenţiale şi mixed-use Green Homes în estul Bucureştiului şi, de ce nu, din alte zone ale oraşului“, a spus Bogdan Bălaşa.

El explică faptul că în proiectele Titanium şi Sunrise au fost instalate sisteme de încălzire în pardoseală şi sisteme de aer condiţionat de 12.000 BTU. “În plus, la Sunrise menţinem integrarea tehnologiilor moderne, iar fiecare dormitor din apartamente va fi echipat cu un dispozitiv special numit recuperator de căldură. Sistemul va funcţiona prin transferul căldurii din aerul evacuat către aerul proaspăt adus din exterior, menţinând o temperatură plăcută în camere, fără a irosi căldura“.

 

Eficienţă energetică 2025 vs. 2015

Noile sisteme de termoizolaţie sunt mai eficiente, iar dezvoltatorii tot mai dispuşi în a investi în acestea.

“Locuinţele HILS sunt acum cu până la 30% mai eficiente energetic faţă de acum 10 ani, datorită tehnologiilor avansate şi materialelor izolatoare îmbunătăţite. Materialele şi finisajele au conţinut redus de compuşi organici volatili toxici, pentru o calitate superioară a mediului interior şi impact pozitiv asupra sănătăţii locuitorilor. Proiectele rezidenţiale şi mixed-use pe care le dezvoltăm la HILS Development iau în calcul toate reglementările în vigoare în materie de construcţie“, a explicat Bogdan Bălaşa.

 

Cum creşte eficienţa

În prezent HILS Development utilizează un sistem de încălzire prin centrală pe gaz. De asemenea, încălzirea în pardoseală este disponibilă în proiectele în stadiu de construcţie, HILS Sunrise şi HILS Titanium. În plus, proiectul HILS Sunrise este echipat cu panouri fotovoltaice care generează energie regenerabilă necesară iluminării spaţiilor comune, contribuind astfel la reducerea consumului tradiţional de energie şi a emisiilor de dioxid de carbon.

Mai mult, pentru a creşte eficienţa, sunt implementate noi soluţii.

“Pentru a contracara efectul de insulă de căldură urbană, acoperişurile şi terasele vor fi acoperite cu pietriş alb-gri sau sisteme înierbate“, a spus Bogdan Bălaşa.

HILS Development instalează panouri fotovoltaice pe acoperişurile clădirilor. Planurile includ şi integrarea acumulatorilor pentru stocarea energiei generate. Acoperişul blocurilor din HILS Sunrise, primul ansamblu pre-certificat Green Homes din estul Capitalei, va fi tip terasă, termoizolat şi hidroizolat. În plus, terasele necirculabile vor avea finisaje de culoare deschisă cu reflexie solară.

“Pe lângă soluţiile tehnice, HILS implementează şi soluţii ecologice precum spaţii verzi ample (30% din suprafaţa terenului), copaci şi orientarea strategică a blocurilor pentru a maximiza lumina naturală şi eficienţa energetică. Pentru amenajarea ansamblurilor noastre am ales soiuri de plante care se menţin verzi pe întreaga perioadă a anului: gazon, copaci înalţi, bogaţi şi robuşti (tei, mesteacăn, tuia), dar şi flori care îşi păstrează parfumul şi culoarea, indiferent de anotimp. Spaţiile verzi sunt întreţinute cu un sistem de irigare circulabil Rain Bird, eficient din punct de vedere al consumului de apă“, a explicat directorul HILS Development.

Dezvoltatorul fondat de Ionuţ Negoiţă utilizează faţa de ventilate pentru izolarea termică, asigurând eficienţă termică şi reducerea costurilor energetice. HILS Sunrise este primul proiect al companiei care a fost proiectat cu faţade ventilate, izolare termică, certificare nZEB şi pre-certificare Green Homes. Pre-certificarea Green Homes vine în sprijinirea unui mediu curat şi sustenabil.


Campania ZF va avea în cadrul fiecărui articol un checklist pe care îl poţi completa să ţii mai uşor evidenţia fiecărui apartament pe care îl vizitezi. La finalul campaniei, îţi va fi mult mai uşor să faci o alegere.

Puteţi descărca şi printa de aici al doilea checklist:

 

 

Citiţi şi descărcaţi aici primul articol din campanie. 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Hils