♦ În contextul pieţei imobiliare din România, valoarea apartamentelor noi devine un factor esenţial în decizia de achiziţie dar şi comunitatea din cadrul noilor proiecte. Comparând apartamentele noi cu cele vechi, se evidenţiază faptul că în cazul celor noi, acestea vin la pachet cu vecini tineri, cu interese comune alături de care se poate forma o nouă comunitate care să contribuie la bunăstarea familiei.
Clienţii din piaţa rezidenţială caută proiecte imobiliare în care să poată trăi cu adevărat sustenabil pe termen lung, iar viitorul pieţei se vede diferit prin ochii fiecărui dezvoltator.
Dezvoltarea de comunităţi în jurul proiectelor rezidenţiale reprezintă un pilon important pentru dezvoltatori, astfel că aceştia încurajează locatarii ansamblurilor rezidenţiale să se cunoască, să interacţioneze, să participe împreună la diferite activităţi. Prin astfel de iniţiative aceştia devin „ambasadori“ şi automat atrag şi alţi clienţi.
„Noi spre exemplu organizăm evenimente dedicate comunităţilor HILS. Sunt, de fapt, pretexte care să îi determine pe vecini să socializeze, să-şi descopere pasiuni comune, o serie de contexte în care să creăm conexiuni între oameni. Este vorba despre evenimente sportive, socioeducative, pentru părinţi şi copii, pentru ca ei să se simtă bine unii în compania celorlalţi şi să aibă sentimentul că sunt „acasă“ în cartierul în care locuiesc. Avem această abordare asupra dezvoltării comunităţii în cartierele deja locuite şi vrem să păstrăm aceeaşi direcţie în ansamblurile aflate în construcţie, precum HILS Republica, la care am ajuns în etapa de finalizare a primei faze a proiectului“, a spus Iulia Iana, director de marketing la HILS Development.
Alex Skouras, cofondator şi managing partner, Alesonor Real Estate Development explică faptul că fiecare client caută comunitate şi sustenabilitate, iar aceste lucruri au legătură şi cu viziunea dezvoltatorului.
Ritmul de viaţă tot mai alert şi importanţa tot mai mare acordată locuinţei fac ca cei care optează pentru a cumpăra sau închiria un apartament să se intereseze şi de facilităţile din proximitatea viitoarei locuinţe, nu doar de preţ şi locaţie. Şcoli, proximitate faţă de metrou sau chiar facilităţi integrate precum sală de sport, clinică medicală sau birouri de co-working.
Spaţii verzi pentru comunitate şi şcoli pentru copii
Dezvoltatorii mizează aici pe spaţii comune sau facilitaţi destinate activităţilor comunităţii, cum ar fi parcuri, grădini sau zone de relaxare. Spre exemplu, ansamblurile HILS includ spaţii comune, cum sunt terenurile de sport şi locurile de joacă pentru copii, zone în care locatarii se pot relaxa şi pot petrece timp împreună, precum şi spaţii verzi, un aspect extrem de important pentru orice astfel de proiect. Asta pentru că, în primul rând, legislaţia prevede ca 30% din suprafaţa unui proiect imobiliar să fie reprezentată de spaţiile verzi.
„HILS Development mizează foarte mult pe componenta verde, de protejare a mediului şi de sustenabilitate, în cartierele pe care le construieşte. În cele trei proiecte finalizate HILS Pallady, HILS Brauner şi HILS Splai, există peste 25.000 mp de spaţii verzi, iar această suprafaţă se va mări considerabil atunci când vom încheia primele faze din ansamblurile HILS Republica, HILS Titanium şi HILS Sunrise. Aceste spaţii sunt cadrul ideal în care se pot organiza activităţi pentru comunitate, de la mici petreceri şi picnicuri, până la evenimente mai mari, dedicate întregului cartier“, a explicat Iulia Iana.
Instituţiile de învăţământ – şcoli, creşe şi grădiniţe, magazinele, facilităţile de petrecere a timpului liber sunt elemente care contează foarte mult încă din primele etape ale unui proiect rezidenţial, pentru că sunt criterii pe baza cărora oamenii iau decizia de a achiziţiona sau nu o locuinţă într-o anumită zonă. Ulterior, aceste resurse rămân la fel de valoroase pentru că ele contribuie la consolidarea legăturilor de la nivelul comunităţii.
„Ansamblurile HILS sunt situate în apropierea mai multor şcoli şi grădiniţe, atât publice, cât şi private. Astfel, se creează o conjunctură în care un părinte poate duce la grădiniţă mai mulţi copii din bloc sau elevi mai mari din cartier pot merge împreună la şcoală. De asemenea, vecinii se pot întâlni întâmplător când îşi fac cumpărăturile la magazinele din proximitate sau în spaţiile de relaxare dintre blocuri. De exemplu, HILS Republica va cuprinde un strip mall, magazine de cartier, o farmacie, o clinică medicală şi facilităţi educaţionale. Toate acestea vor contribui la sentimentul apartenenţei la un anumit loc şi vor putea susţine crearea unor legături strânse între vecini“, a spus directorul de marketing.
Evenimente care să anime comunitatea
„În primul rând, cred că este important ca oamenii să simtă că evenimentele sau activităţile respective au fost organizate special pentru ei, pentru că astfel vor fi interesaţi să participe. Evenimentele sportive, mici competiţii de cartier favorizează interacţiunea socială pentru că astfel de jocuri, fie că sunt dedicate copiilor sau adulţilor, presupun crearea unor echipe şi existenţa unor susţinători, ceea ce întăreşte relaţiile dintre locatari. În toamna anului trecut, de exemplu, am organizat în comunitatea HILS Pallady evenimentul „În careu. Copii mici, visuri mari“, dedicat părinţilor, copiilor şi iubitorilor sportului. În cadrul evenimentului, ei s-au putut juca fotbal, împreună cu portarul şi mijlocaşul echipei Dinamo Bucureşti, şi au avut parte şi de alte activităţi educative şi distractive“, spune Iulia Iana.
De asemenea, se pot organiza ateliere tematice, în care copiii să creeze decoraţiuni pentru Crăciun, sau să participe la o vânătoare de ouă de Paşte în cartier. În astfel de activităţi vor fi implicaţi şi părinţii, o oportunitate de a forma legături între vecini de toate vârstele.
„Profilul demografic pentru locatarii proiectelor noi este reprezentat de tineri şi familii cu copii sau familii în formare. Practic, comunitatea din cartierele pe care noi le construim creşte odată cu aceste familii. Faptul că sunt oameni de vârste apropiate, aflaţi cam în aceeaşi etapă a vieţii, este un punct comun care îi poate uni pe locatari. Ei pot descoperi astfel că au interese similare, pot face schimb de experienţă în legătură cu creşterea copiilor sau cu alte aspecte importante ale vieţii lor. Din acest punct de vedere, cred că există mult potenţial ca în aceste cartiere să se dezvolte o comunitate în care oamenii să se cunoască, să lege prietenii şi să-şi creeze amintiri împreună“, a spus oficialul dezvoltatorului.
De mentenanţa spaţiilor comune şi de rezolvarea anumitor probleme cu care se confruntă locatarii se ocupă echipele dedicate. Tot lor li se pot adresa locatarii cu diferite propuneri privind dezvoltarea anumitor facilităţi sau alte nevoi pe care le au.
„De asemenea, am implementat o soluţie de ticketing ca să putem gestiona cât mai rapid posibil solicitările pe care le primim de la locatari pe mail sau la telefon. Fiecare solicitare primită printr-un tichet este trimisă către departamentul care are competenţa să rezolve problema respectivă. Unele situaţii pot fi clarificate rapid, cu ajutorul unor indicaţii transmise prin telefon. În alte cazuri mai complicate, un specialist se va deplasa la locuinţa solicitantului pentru a soluţiona problema“, a spus Iulia Iana.
Conceptul de oraş în oraş
Oraşul de 15 minute, sau conceptul de oraş în oraş devine o idee tot mai des întâlnită în cazul dezvoltatorilor. Aceştia astfel nu mai pariază doar pe componenta de rezidenţial pentru venituri, ci şi pe spaţii comerciale care pot vi vândute sau închiriate.
„HILS Republica este un proiect de regenerare urbană de tip mixed-use prin care vom reda oamenilor o fostă zonă industrial abandonată. Ansamblul va fi ca un „oraş în oraş„ în care locatarii vor avea la îndemână toate facilităţile de care au nevoie pentru un trai sustenabil. De asemenea, HILS Sunrise este primul proiect rezidenţial pre-certificat Green Homes din estul Bucureştiului. Proiectul respectă standarde înalte de sustenabilitate, de la faţade parţial ventilate ale blocurilor şi panouri fotovoltaice pentru a produce energia necesară iluminării spaţiilor comune, până la obiecte sanitare care asigură reducerea consumului de apă“, explică directorul de marketing.
La acest capitol intră şi proximitatea faţă de staţiile de metrou. Folosirea transportului în comun în locul maşinilor personale este o alegere sustenabilă care îi ajută, în acelaşi timp, pe locatari să se deplaseze rapid, evitând să mai petreacă ore întregi zilnic în aglomeraţia din trafic.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE