Ghid de locuire în București

Cel care doreşte să închirieze său să achiziţioneze o locuinţă în 2025 vrea să aibă în proximitate metrou, zone de shopping, dar şi servicii conexe. Care sunt cele mai importante?

18.02.2025, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Spaţii verzi generoase, locuri de joacă şi zone de relaxare pentru comunitate, unităţi medicale şi comerciale, cafenele, farmacii dar şi magazine de proximitate alături de servicii complementare oferite de rezidenţi, cum ar fi cabinete stomatologice, saloane de cosmetică şi centre de zi pentru copii sunt printre cele mai cerute facilităţi când vine vorba de un nou ansamblu rezidenţial ♦ Desigur, întâi de toate sunt necesare şcoli şi grădiniţe, dar şi acces facil la staţii de metrou şi transport public în proximitate, ca şi infrastructură pentru transport alternativ, precum piste de biciclete şi staţii de încărcare pentru vehicule electrice.

Ritmul de viaţă tot mai alert şi impor­tanţa tot mai mare acordată locuinţei fac ca cei care optează pentru a cumpăra sau închiria un apartament să se intereseze şi de facilităţile din proximitatea viitoarei locuinţe, nu doar de preţ şi locaţie. Şcoli, proximitate faţă de metrou sau chiar faci­lităţi integrate precum sală de sport, clini­că medicală sau birouri de co-working.

„Există o creştere a cererii pentru a­par­ta­mentele de trei camere în piaţă, iar acestea sunt greu de găsit, mai ales că şi cine a investit, a optat pentru cele de una sau două camere. Mai mult, în zona de nord preţurile cresc şi mulţi deja iau în calcul chiria. În cadrul AFI Home North am optat pentru un mix de apartamente, de la una la patru camere pentru închi­ri­eri“, a spus Luciana Giurea, director al di­viziei de rezidenţial în cadrul AFI Europe România. „Fiind un proiect de închiriat, mizăm pe o serie de facilităţi suplimen­tare, precum sală de sport, sau alte servicii care să fie prezente în clădire. Spre exem­plu, vom veni şi cu birouri de co-wor­king“, a adăugat Luciana Giurea.

Proximitatea faţă de metrou, de cen­tre comerciale şi mai ales de şcoli şi grădi­niţe este printre cele mai căutate facilităţi când vine vorba de achiziţia unei locuinţe.

Zona Theodor Pallady din Bucureşti a devenit parcă un oraş în sine, în care mari retaileri precum Auchan, Kaufland, Leroy Merlin, Dedeman, Jumbo şi Ikea au văzut potenţial. Dacă în urmă cu 15 ani zona Pallady era una industrială, cu multe terenuri abandonate, acum este una care rivalizează cu Băneasa din punct de vedere al dezvoltării imobiliare.

Cele mai căutate facilităţi de către cei ce cumpără o locuinţă nouă implică opţiuni care să asigure un transport eficient, accesul la unităţi educaţionale şi servicii medicale, apropierea de zone comerciale şi oportunităţi de petrecere a timpului liber.

„Proiectele HILS Development sunt amplasate strategic în zone cu acces facil la mijloace de transport în comun, centre educaţionale, comerciale şi medicale, pentru a oferi un stil de viaţă confortabil şi bine conectat locatarilor. Facilităţile integrate în ansamblurile HILS includ spaţii verzi generoase, locuri de joacă şi zone de relaxare pentru comunitate, dar şi unităţi medicale şi comerciale, cum ar fi Clinica Medikali, cafeneaua Five to go, farmacii şi magazine de proximitate“, explică Octavian Burlan, Customer support manager, HILS Development. El subliniază că importante sunt şi servicii complementare oferite de rezidenţi, cum ar fi cabinete stomatologice, saloane de cosmetică şi centre de zi pentru copii. 

Pe lista priorităţilor rămân desigur şi accesul rapid la o staţie de metrou alături de piste de biciclete sau staţii de încărcare pentru maşini electrice.

„Avem o vastă experienţă în dezvoltarea comunităţilor rezidenţiale şi am construit de-a lungul timpului o relaţie solidă cu locuitorii ansamblurilor noastre. Pe baza interacţiunilor constante, am identificat nevoile esenţiale ale clienţilor şi am proiectat facilităţile astfel încât să răspundă cerinţelor lor specifice. Un exemplu concret este Clinica Medikali, care a fost dezvoltată în cadrul complexului HILS Pallady pentru a suplini lipsa unei unităţi medicale în acea zonă“, a spus Octavian Burlan.

În urmă cu cinci-zece ani în topul cerinţelor erau magazinele de proximitate, unităţile medicale şi farmacii alături de saloane de cosmetică şi cabinetele stomatologice. Pe listă ca şi acum, erau şi creşele şi grădiniţele pentru copii.

În prezent, pe lângă aceste facilităţi, clienţii sunt interesaţi şi de săli de sport, spaţii verzi, inclusiv zone pentru animale de companie dar şi staţii de încărcare pentru maşini electrice, având în vedere trendul din piaţa auto.

„Investiţiile suplimentare pentru facilităţile premium sunt justificate de interesul crescut al clienţilor pentru un stil de viaţă modern şi sustenabil. Proiectele precum HILS Titanium şi HILS Sunrise sunt exemple relevante, fiind proiectate cu infrastructură avansată - HILS Titanium include apartamente cu încălzire în pardoseală, ferestre vitrate mari, locuri de joacă, grădini private pentru apartamentele de la parter şi zone pietonale fără acces auto. În plus faţă de HILS Titanium, HILS Sunrise a obţinut pre-certificarea GREEN Homes, care atestă faptul că proiectul are un impact minim asupra mediului înconjurător şi garantează un nivel ridicat de confort pentru viitorii rezidenţi, promiţând şi economisirea resurselor şi implicit, facturii lunare de întreţinere. Proiectul reduce consumul de energie şi emisiile de gaze cu efect de seră şi utilizează mai puţină apă, generând totodată mai puţine deşeuri. Acest lucru contribuie pe termen lung la combaterea schimbărilor climatice, protejarea ecosistemelor şi conservarea resurselor naturale“, a subliniat Octavian Burlan.

El subliniază că viitorii proprietari caută aer curat, spaţii verzi şi spaţii de recreere în afara blocului, dar şi şcoli, dincolo de elemente de bază precum un transport public eficient.

„Existenţa unităţilor de învăţământ este unul dintre factorii esenţiali care fac ca proiectele HILS să fie atractive pentru viitorii locatari. Oamenii pun mare preţ pe facilităţi educaţionale atunci când decid să cumpere o locuinţă nouă, iar faptul că în proximitate se află instituţii de învăţământ este un aspect care cântăreşte mult“, explică Octavian Burlan.

Spre exemplu, în apropiere de HILS Brauner, cel mai recent proiect rezidenţial finalizat de HILS Development, se construieşte o nouă şcoală publică – Centrul Educaţional Victor Brauner. Acesta este un proiect amplu, dedicat infrastructurii şcolare din zonă şi prevede construcţia de la zero a unui nou centru educaţional, care va fi inaugurat în toamna anului 2025 şi va deveni cea mai nouă şcoală publică din Capitală.

Noua instituţie de învăţământ va fi amplasată în zona Theodor Pallady - Victor Brauner şi va oferi 450 de locuri pentru elevii din ciclul primar şi gimnazial. Clădirea va include 15 săli de clasă, laboratoare, o sală multimedia, bibliotecă şi sală de sport. Suprafaţa construită va fi de 686 de metri pătraţi, în timp ce pe o suprafaţă de 1362 de metri pătraţi vor fi amenajate zone verzi, mini-parcuri şi spaţii de relaxare, destinate activităţilor educaţionale în aer liber. Această investiţie se aliniază dezvoltării accelerate a zonei Theodor Pallady, care continuă să se extindă, oferind locuitorilor nu doar acces la locuinţe moderne, ci şi o gamă variată de facilităţi, inclusiv centre educaţionale publice şi private. Infrastructura şcolară din zonă se dezvoltă şi prin construirea unei noi şcoli moderne în proximitatea Liceului Teoretic Decebal, realizată după un concept de clădire verde. În afară de centrul educaţional Victor Brauner, în zona Theodor Pallady şi  adiacent, există aproape 70 de alte centre educaţionale publice şi peste 30 de centre private, constând în grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale şi licee.


Campania ZF va avea în cadrul fiecărui articol un checklist pe care îl poţi completa să ţii mai uşor evidenţia fiecărui apartament pe care îl vizitezi. La finalul campaniei, îţi va fi mult mai uşor să faci o alegere.

Puteţi descărca şi printa de aici al treilea checklist:

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Hils