♦ Dezvoltatorul imobiliar HILS Development, controlat de antreprenorul Ionuţ Negoiţă, este pe punctul de a finaliza prima etapă a proiectului HILS Republica ♦ Primele apartamente urmează a fi livrate în vara acestui an ♦ Prima fază vine cu două blocuri şi 369 de apartamente.
Fostele platforme industriale sunt înlocuite treptat de noi proiecte imobiliare, care vin cu noi locuinţe, magazine şi spaţii pentru timpul liber, pe măsură ce industria a fost înlocuită de servicii în marile oraşe.
„Zona pe care astăzi dezvoltăm HILS Republica este parte a fostei platforme industriale Republica, cunoscută anterior ca Uzinele Malaxa. În perioada interbelică şi postbelică, aceasta a reprezentat un pilon important al industriei grele din România. După 1989, odată cu declinul industriei, terenurile au rămas în mare parte neutilizate, iar noi am văzut aici oportunitatea de a reda comunităţii un spaţiu valoros printr-un proces amplu de reconversie urbană“, a spus Iulia Iana, head of marketing, HILS Development.
Întreaga dezvoltare HILS Republica urmează a fi gata în 5-7 ani şi se va întinde pe o suprafaţă de 18 hectare, totalizând 5.000 de apartamente. În prima fază sunt incluse două blocuri cu 369 de apartamente.
„Am ales acest teren strategic datorită poziţionării sale excelente – în proximitatea staţiei de metrou Republica şi a principalelor artere rutiere. Dimensiunea mare a terenului permite implementarea unui proiect de amploare, cu funcţiuni multiple, bine conectat la infrastructura existentă. Zona estică a Bucureştiului avea nevoie de o revitalizare urbană, iar transformarea unei platforme industriale într-un ansamblu modern este o soluţie sustenabilă şi benefică oraşului“, a explicat Iulia Iana.
Proiectul va beneficia de spaţii comerciale, infrastructură medicală, dar şi de un centru educaţional.
HILS Republica are acces la infrastructură suficientă de apă şi canalizare, fiind vorba de construcţia pe o fostă bază industrială.
„Trecutul industrial al zonei a reprezentat un punct de plecare important. Zona a fost abandonată destul de mult timp, fiind popunaltă de clădiri dezafectate şi ne-am dorit ca proiectul să reflecte această istorie prin concept urbanistic şi prin modul în care spaţiile sunt structurate – cu alei largi, zone verzi generoase şi o organizare eficientă, inspirată din logica platformelor industriale. Fără a păstra clădiri vechi, am reinterpretat spiritul funcţional şi robust al zonei, adaptându-l cerinţelor moderne“, a subliniat directorul de marketing.
HILS Republica se află pe Şoseaua Industriilor, nr. 2V, lângă Hala Laminor, la 750 de metri distanţă de staţia de metrou Republica.
Zona Republica nu a beneficiat anterior de proiecte de regenerare urbană la scară largă. Totuşi, din alte proiecte similare din Bucureşti, lecţiile-cheie au fost importanţa conectivităţii infrastructurii de transport, a mixului echilibrat între rezidenţial şi servicii şi a dialogului permanent cu comunitatea locală. Le-am aplicat în mod direct la HILS Republica.
„Proiectul păstrează identitatea zonei prin modul în care organizează spaţiul: eficient, aerisit şi funcţional, în linie cu tradiţia industrială. În locul unei platforme industriale în declin, avem acum un cartier modern, dar cu respect pentru trecutul zonei, adaptându-l nevoilor actuale“, a subliniat Iulia Iana.
Proiectul transformă complet percepţia zonei – dintr-o fostă zonă industrială, relativ izolată, într-un pol urban vibrant, locuit şi activ. Utilizarea terenului devine una orientată către comunitate, cu funcţiuni multiple, eliminând imaginea de spaţiu abandonat sau nevalorificat.
„În iunie 2025 vom „celebra“ darea în folosinţă a Fazei 1 a proiectului, formată din 2 blocuri, urmând ca în toamna acestui an să continuăm cu începerea construcţiei la Faza 2 şi totodată începerea construcţiei unui strip-mall (complex commercial), care să întâmpine nevoile viitoarei comunităţi cu o serie de magazine. Terenul pe care se va desfăşura proiectul în totalitate însumează o suprafaţă de 180.000 mp. Aceasta va reda comunităţii fosta zonă industrială, abandonată de peste 30 de ani, într-o imagine complet împrospătată“, a subliniat Iulia Iana.
Ea spune că cea mai mare provocare a fost transformarea unui teren cu destinaţie industrială într-un cartier rezidenţial modern, adaptat standardelor actuale, fără a şterge complet identitatea zonei. „Am reuşit să îmbinăm nevoile locuirii moderne – confort, accesibilitate, infrastructură sustenabilă – cu respectul pentru contextul istoric, păstrând deschiderea şi logica funcţională a spaţiului. Noul „oraş în oraş„ va fi un concept mixed-use, unde vom aduce într-un singur loc facilităţile de care un rezident are nevoie, de la spaţii comerciale la clinici medicale, spaţii verzi, centru educaţional şi wellness“.
Ce a fost Republica
Uzina Republica din Bucureşti a fost o companie de stat din România, producătoare de ţevi petroliere, amplasată în sud-estul Bucureştiului. Face parte din grupul uzinelor construite de Nicolae Malaxa între anii 1929 şi 1938. Capacitatea fabricii de ţevi era de 200.000 de tone pe an, fiind cea mai mare din România. Influenţele istorice sunt mai degrabă la nivel conceptual: organizarea clară, structura practică a spaţiilor, liniile simple ale clădirilor. Nu am încercat să replicăm estetic elemente industriale, ci să oferim o locuire modernă şi eficientă, bine ancorată în contextul urban actual.
Campania ZF va avea în cadrul fiecărui articol un checklist pe care îl poţi completa să ţii mai uşor evidenţia fiecărui apartament pe care îl vizitezi. La finalul campaniei, îţi va fi mult mai uşor să faci o alegere.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE