Grecia

Ambasadorul Greciei: Sunt multe companii elene cu ochii pe piata

Ambasadorul Greciei: Sunt multe companii elene cu ochii pe piata

Georgios Poukamissas, ambasadorul Republicii Elene la Bucuresti: Sectoarele economiei din Grecia cu rate de crestere insemnate pe care le consideram atractive pentru investitorii romani includ turismul, energia, IT, telecomunicatiile, cercetarea, industria metalurgica si a resurselor minerale, serviciile pentru companii, comertul si distributia.

25.03.2008, 23:27 210

Georgios Poukamissas (foto), Ambasadorul Republicii Elene in Romania, spune ca proximitatea geografica, traditia unei colaborari bune intre cele doua popoare, marimea pietei romanesti si mediul antreprenorial favorabil sunt elemente care, de-a lungul timpului, au plasat Romania in topul destinatiilor de expansiune a afacerilor grecesti in lume. Poukamissas a fost numit in aceasta luna Ambasador al Republicii Elene la Bucuresti, in locul lui Thanos Dendoulis, care a fost transferat la Strassbourg.
"Schimburile comerciale dintre Grecia si Romania se dezvolta continuu de 15 ani. In 2007, valoarea acestora a ajuns la 1,3 miliarde de euro, fata de 1,1 miliarde in anul anterior, ceea ce reprezinta o crestere de 18%", completeaza ambasadorul.
Romania a avansat anul trecut de pe pozitia a 10-a pe pozitia a 6-a in clasamentul celor mai importante piete externe pentru produsele grecesti, exportul acestora fiind impulsionat, cu siguranta, si de eliminarea taxelor vamale dupa integrarea tarii noastre in UE. Astfel, in 2007, spre deosebire de anii anteriori, Grecia a inregistrat un excedent al balantei comerciale de 238,7 mil. euro in relatia cu Romania. "Cea mai mare parte din schimburile comerciale dintre cele doua tari a fost generata de investitorii eleni din Romania, care fie importa materii prime sau semifabricate din Grecia, fie exporta produse finite catre piata greceasca", mentioneaza Georgios Poukamissas.
De altfel, cel mai mare impact asupra dezvoltarii economiei romanesti de-a lungul timpului l-au avut investitiile straine directe care - in cazul relatiilor economice romano-elene - au creat mii de locuri de munca.
In sectorul bancar, cele sapte banci elene active la nivel local au aproximativ 8.500 de angajati si retele de sucursale care totalizeaza peste 650 de unitati, conform datelor furnizate de biroul economic al Ambasadei.
Grecia se numara printre cei mai mari patru investitori straini pe piata locala, cu o valoare a investitiilor estimata de ambasada la 3 mld. euro.
Multe companii elene s-au avantat pe piata romaneasca la inceputul anilor '90, cand multi alti investitori straini nu previzionau ca economia locala poate deveni o piata competitiva in regiune.
Exemplu stau Alpha Bank si National Bank of Greece (care a preluat Banca Romaneasca) - doua dintre cele mai mari banci elene- au fost printre primii investitori straini in sistemul bancar romanesc, fiind urmate intre timp de alti cinci competitori conationali. In prezent, institutiile elene detin impreuna o cota de piata de 14-15%.
Pe piata telecom, investitorii greci au venit mai tarziu, insa au reusit sa se impuna in scurt timp datorita unor achizitii strategice la nivel local sau in regiune (este cazul OTE, cel mai mare operator de telefonie mobila din Grecia).
"Capitalul grecesc a fost orientat cu preponderenta in sectorul serviciilor, in industrie, in distributia de bunuri de larg consum, constructii si agricultura", afirma ambasadorul. Oficialul subliniaza potentialul inca existent in economia locala de dezvoltare a colaborarii dintre cele doua tari in toate sectoarele de activitate, si in special in agricultura si infrastructura, ca si in energie sau constructii.
In sectorul serviciilor din Romania, cel mai mult s-au remarcat bancile elene. La nivel local mai activeaza si fonduri de investitii cu capital elen, printre care Global Finance, operatorul retelei de supermarketuri La Fourmi din Bucuresti. Investitiile grecesti au fost orientate si pe piata de capital autohtona, vizand in special brokerajul.
Grecii de la Coca-Cola HBC, care aduc pe piata locala Coca-Cola, cea mai populara bautura racoritoare in lume, s-au impus in Romania ca lider in industria soft drinks. Compania este, in acelasi timp, unul dintre cei mai mari angajatori eleni din Romania, avand circa 3.000 de salariati.
Grecii au investit si in industria locala. Grupul elen Mytilineos este prezent in industria metalurgiei neferoase din Romania, el detinand producatorul Sometra din Copsa Mica, localizat intr-o zona care pana acum a atras foarte putine investitii strategice. In industria producatoare de echipamente electronice si de telecomunicatii, grecii detin Intrarom, companie care a raportat afaceri de 66 mil. euro in anul 2006.
Alte infuzii de capital elen in economia locala ar putea avea loc in urmatoarea perioada, pentru ca piata ramane atractiva pentru investitorii straini, atat prin ritmul de crestere, cat si datorita schimbarilor pozitive aduse de intrarea in Uniunea Europeana, unde Grecia este membru din 1981. Ambasadorul Greciei subliniaza ca integrarea Romaniei in UE a facilitat intrarile de capital strain, contribuind la dezvoltarea mediului de afaceri local.
"Multe companii grecesti, fie de dimensiuni mari, fie mai mici, din sectoare de activitate diferite, examineaza in acest moment posibilitatea de a intra pe piata romaneasca. Aceste companii activeaza in comertul alimentar (de exemplu, segmentul lactatelor), pe piata materialelor de constructii, a energiei regenerabile, in retailul de electronice sau pe piata serviciilor medicale", afirma Georgios Poukamissas.
Privatizarea producatorului de medicamente Antibiotice SA Iasi a trezit interesul unei mari companii farmaceutice grecesti, Alapis, care inca nu activeaza direct pe piata locala.


Au ales Bucurestiul

Ambasada Greciei la Bucuresti estimeaza ca in Romania s-au stabilit in prezent 3.000 - 4.000 de greci, dintre care aproximativ 3.000 sunt localizati in Bucuresti sau in imprejurimile orasului.
"Majoritatea acestora fie lucreaza pentru companii elene implantate la nivel local, fie au infiintat firme mici sau mijlocii", precizeaza Georgios Poukamissas.
In luna noiembrie a anului trecut, in Romania erau inregistrate aproximativ 4.000 de societati comerciale cu capital elen, reprezentand 2,76% din numarul total (investitii directe de capital), cu un capital social cumulat de 583 mil. euro. Acesta reprezinta 3,35% din capitalul total al investitiilor straine in Romania, potrivit statisticilor de la Ministerul Afacerilor Externe.
Ambasada Greciei la Bucuresti estimeaza investitiile elene directe in economia romaneasca la 3 miliarde de euro, facand mentiunea ca o mare parte din acestea au capital de provenienta elena, dar transferat din alte tari cum ar fi Cipru, Luxemburg sau Elvetia.
Odata ce cunosc succesul in afaceri in Romania, antreprenorii de origine greaca pot fi adevarati ambasadori ai Romaniei in Grecia, pentru ca ii pot convinge pe alti conationali de-ai lor ca piata romaneasca este un mediu bun pentru investitii straine.
"Existenta unor mari banci elene in Romania a atras pe piata locala un numar semnificativ de companii grecesti mici sau mijlocii, care fie le completeaza portofoliul de servicii financiare, fie considera ca prezenta bancilor din Grecia le faciliteaza implantarea pe piata romaneasca", explica ambasadorul. In plus, sunt furnizori greci de servicii care isi urmeaza cei mai mari clienti ai lor in Romania. Un exemplu poate fi compania de distributie si logistica Omega International Transport & Logistics din Grecia, care a intrat pe piata locala pentru a fi aproape de clientul sau Cosmote, si care se dezvolta in Romania si prin parteneriate noi, incheiate la nivel local.
Ambasadorul Georgios Poukamissas subliniaza existenta unui potential de dezvoltare pe piata elena inca neexploatat de catre companiile romanesti.
"Investitiile romanesti sunt bine-venite in Grecia. Acesta este unul din lucrurile pe care punem accent in comunicarea noastra cu companiile romanesti. Nivelul investitiilor romanesti pe piata elena este extrem de redus, potrivit Hellenic Center for Investment (Asociatia Elena pentru Investitii), iar aceasta situatie credem cu tarie ca trebuie corectata", afirma ambasadorul.
Primele miscari strategice importante ale companiilor romanesti pe pietele din regiune s-au conturat de-abia in ultimii ani, fiind sustinute in mare parte de intrarea Romaniei in UE. Producatorii autohtoni din industria alimentara au dus deja in Grecia branduri nationale, insa in general au nevoie de mai mult timp si investitii masive pentru a se impune pe pietele externe. "Sunt convins ca investitiile romanesti in Grecia nu vor ramane la nivelul redus de acum. Companiile romanesti vor creste si mai mult, bazandu-se pe tehnologii noi, si vor cauta oportunitati de dezvoltare a afacerilor in arena internationala sau regionala", anticipeaza Georgios Poukamissas. Ambasadorul vede potential pentru dezvoltarea companiilor romanesti in sectoare din Grecia precum turismul, energia, IT, telecomunicatii, cercetare, industria metalurgica si a resurselor minerale, serviciile de business, comertul si distributia.


O lectie de ospitalitate

Grecia, o tara cu circa 10,7 milioane de locuitori si un PIB estimat la 350 de miliarde de dolari la nivelul anului 2007, reprezinta pentru o mare parte din romani o destinatie ideala de petrecere a vacantei de vara. De altfel, grecii au stiut sa profite de ceea ce le-a oferit natura mai de pret, iar turismul le aduce in prezent circa 15% din PIB-ul tarii. Cu o economie mai putin industrializata, insa sustinuta de sectorul serviciilor, Grecia poate fi o lectie pentru Romania la capitolul promovarii turismului.
In ultimii ani, ratele de crestere ale economiei grecesti au fost inferioare celor inregistrate in Romania, situandu-se in jurul a 4% in perioada 2003-2006. O parte din crestere a fost pusa pe seama investitiilor masive in infrastructura realizate intr-o perioada scurta de timp - inaintea Jocurilor Olimpice desfasurate in Atena, au fost realizate lucrari de amploare pentru a moderniza capitala tarii. Dezoltarea economica in Grecia din ultimii ani a fost accelerata si de facilitarea accesului populatiei la creditele bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO