Grecia

Grecii au 15% din totalul activelor bancare

Grecii au 15% din totalul activelor bancare

Autor: Ciprian Valentin Botea

24.03.2011, 23:49 391

România, unde grecii deţin 15% din totalul activelor ban­care,este cea mai impor­tantă pia­ţă externă pentru băncile ele­ne, iaracestea încearcă să-şi consolideze prezenţa locală în con­tex­tulîn care Grecia are în conti­nuare pro­bleme economice.

Băncile cu acţionariat elen au reuşit să-şi îmbunătăţeascăraportul dintre venituri şi cheltuieli anul trecut şi au intratastfel pe un teren propice pentru creşterea pro­fita­bi­li­tăţiianul acesta, dacă presiunea pro­vi­zioa­nelor se va diminua. Douădin cele patru bănci greceşti mari înregistrau pier­deri potrivitstandardelor locale de con­tabilitate (RAS) după primele nouă lunide anul trecut.

De exemplu, grupul EFG Eurobank - care controlează Bancpost - araportat anul trecut un profit de aproape 16 mil. euro dinoperaţiunile locale anul trecut, po­trivit standardelorinternaţionale de ra­por­tare (IFRS). Conform RAS, Bancpostînre­gistra însă o pierdere de 220 mil. lei (circa 50 mil. euro) lanouă luni.

În 2010, veniturile operaţionale ale Bancpost s-au diminuat cu3,2% în 2010, dar în paralel banca a reuşit să-şi reducăcheltuielile cu circa 10%.

Şi Banca Românească, deţinută de National Bank of Greece,înregistra la sfârşitul lui septembrie o pierdere de 41 mi­lioanede lei (9,5 mil. euro), conform RAS. Grupul raportase în aceeaşiperioadă o pierdere de numai 1 mil. euro din opera­ţiunile locale,conform IFRS.

Alpha Bank şi Piraeus au obţinut profit inclusiv dupăstandardele locale de contabilitate, rezultatele nete după primeletrei trimestre fiind de 13 mil. lei şi respectiv 29 mil. lei,potrivit unor surse din piaţă. Celelalte două bănci cu acţionariatelen ATE Bank şi Emporiki nu şi-au publicat deocamdată rezultatelepe 2010.

Alpha Bank este cea mai mare bancă elenă de pe piaţa locală,ocupând poziţia a şasea în piaţă şi având active sub adminis­trarede 21,3 miliarde lei în decembrie 2010. Banca urcase pe locul patruîn sistemul bancar la sfârşitul lui 2009, iar pe parcursul anuluitrecut a ocupat temporar chiar a treia poziţie din piaţă.

Bancpost a pierdut constant cotă de piaţă în ultimii ani şi lasfârşitul lui 2010 se afla pe poziţia a noua în clasamentulbăncilor locale, cu active de 13,5 miliarde lei. Piraeus şi BancaRomânească se plasează pe locurile 11 şi respectiv 12. Piraeus areactive de 9,3 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 2,7%, în timp ceBanca Românească deţine active de 7,6 miliarde lei, ceea ceînseamnă o cotă de piaţă de 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO