IMM

Antreprenorii către Guvern: Putem produce tot ce este nevoie. Este suficient să ne cereţi şi ne adaptăm capacităţile de producţie

România are 388 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, de la industrie grea la minerit, iar unele dintre aceste fabrici ar putea produce echipamente pentru spitale. De exemplu, Trotuştex din Bacău ar putea produce, dacă ar fi solicitată, echipamente pentru personalul medical, dar deocamdată nu a fost contactată de autorităţi sau reprezentanţi de spitale din România.

România are 388 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, de la industrie grea la minerit, iar unele dintre aceste fabrici ar putea produce echipamente pentru spitale. De exemplu, Trotuştex din Bacău ar putea produce, dacă ar fi solicitată, echipamente pentru personalul medical, dar deocamdată nu a fost contactată de autorităţi sau reprezentanţi de spitale din România.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.03.2020, 00:07 18580

♦ Mai multe fabrici au început deja să fabrice şi alte produse decât cele pentru care sunt specializate: producătorul de mobilă Taparo face măşti şi combinezoane, iar Uniconf (lenjerie) şi Braiconf (cămăşi) au început la rândul lor să producă măşti ♦ Combinatul chimic Chimcomplex şi-a modificat liniile de producţie pentru a face hipoclorit de sodiu, biocid ce stă la baza dezinfectanţilor, iar producătorii de cosmetice Farmec, Gerocossen şi Techir produc dezinfectanţi pentru mâini ♦ În plus, unele din cele 388 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii ar putea pune umărul la producţia de echipamente pentru spitale ♦ Lipsa echipamentelor de protecţie a condus la un procent îngrijorător de medici şi asistente infectate cu noul coronavirus, astfel că mai bine de 10% din numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 sunt angajaţi ai spitalelor ♦ Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât lipsa echipamentelor este o problemă la nivel mondial, iar producătorii locali fac cu greu rost de materii prime.

 

Companiile antreprenoriale sunt dispuse să furnizeze spitalelor ce este nevoie pentru a lupta împotriva coronavirusului, dar şi să producă alte pro­duse şi spun că statul ar trebui să comunice din timp dacă este nevoie de materiale, echipa­men­te sau medicamente. Asta în condiţiile în care mai mult de 10% din cazurile de îmbolnăviri cu noul coronavirus sunt în rândul medicilor, asis­tentelor şi angajaţilor din spitale. Şi acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de echipa­men­te de protecţie, lipsă care ar putea lăsa fără personal spitalele aflate în prima linie în lupta cu noul coronavirus.

„Cred că statul ar trebui să comunice acum ne­voile pe care le are şi nu are nicio scuză dacă nu face asta. Experienţa tristă a celorlalte state unde boala face ravagii este suficientă. Dacă Italia nu ştia ce să facă, noi ar trebui să ştim“, con­sideră Virgil Fira, director general şi acţionar al Moviplast din Craiova, producător de pungi, sacoşe şi saci din polietilenă şi ambalaje biode­gra­dabile. Producătorul ar putea furniza spitale­lor sacii destinaţi transportului de deşeuri pericu­loase avizaţi de ADR.

Deja sunt producători care au început să rea­lizeze şi alte produse faţă de cele din portofoliu. De exemplu, producătorul de canapele şi saltele Taparo a achiziţionat o linie de producţie a măştilor.

Combinatul chimic Chimcomplex şi-a modi­ficat liniile de producţie pentru a face hipo­clo­rit de sodiu, biocid ce stă la baza dezin­fec­tanţilor recomandaţi de Organizaţia Mondială a Să­nătăţii în lupta cu coronavirusul.

„Ambele combinate chimice au fabrici de hipo­clorid, doar că cererea pe piaţa românească pentru aceste produse era foarte mică şi noi utili­zăm aceste fabrici în  alte scopuri industriale. La solicitarea factorului politic şi a celui uman, am modificat tehnologiile astfel încât aceste do­uă fabrici, printr-o nouă reţetă, să facă substanţa ac­tivă pe bază de clor pentru dezinfectanţi. Am vor­bit cu Mircea Turdean (CEO şi acţionar Farmec - n.red.) să facem o colaborare pe alco­olul izopropilic“, a spus Ştefan Vuza, directorul general al Chimcomplex.

Şi jucători din cosmetice precum Farmec, Gerocossen sau Techir au început să realizeze produse igienizante pentru mâini. De asemenea, în România sunt 388 de fabrici care produc echi­pa­mente de protecţie pentru diferite domenii, de la industrie grea la minerit, iar unele dintre aceste fabrici ar putea produce echipamente pentru spitale. Însă, sunt fabrici care livrează produse doar în străinătate.

La rândul lui, Adrian Mihai, unul dintre ac­ţio­narii FAN Courier, liderul pieţei de curierat, spu­nea că guvernul ar trebui să iniţieze discuţii cu mediul de afaceri, cu companii din sectorul far­ma, să vadă care sunt lipsurile şi care sunt so­lu­ţiile, dar şi producătorii care pot acoperi lipsurile.

Şi Oana Simon, general manager al Novei Medical din Bacău, producător de dispozitive medicale, spune că în contextul actual firma ar fi dispusă să ajute statul în limita posibilităţilor.

„Nimeni nu vrea să ajungă în situaţia Italiei, mai ales că noi nu ne putem compara cu ei. Nimeni nu este şi nu a fost pregătit pentru ce se întâmplă acum. Oricât de bogat ai fi ca stat nu ai cum să lupţi cu o asemenea ameninţare. Nu poţi să ai atâta aparatură câţi locuitori ai. Noi cu atât mai puţin nu putem face faţă şi ştim cu toţii de ce“, spune Oana Simon, care conduce o com­panie care produce dispozitive pentru deter­minarea analizelor medicale şi recoltarea de probe biologice.

Citiţi AICI Ziarul Financiar E-paper de marţi

 

Ştefan Vuza, director general al combinatului chimic Chimcomplex: La solicitarea factorului politic şi a celui uman, am modificat tehnologiile astfel încât aceste două fabrici, printr-o nouă reţetă, să facă substanţa activă pe bază de clor pentru dezinfectanţi. Am vorbit cu Mircea Turdean (CEO şi acţionar Farmec - n.red.) să facem o colaborare pe alcoolul izopropilic.

Ioan Filip, preşedinte şi proprietar Taparo, producător de mobilă care realizează acum şi măşti, spunea săptămâna trecută: Capacitatea liniei de producţie instalate este de 3,5 milioane de măşti lunar pentru prima etapă, urmând ca în cursul lunii aprilie să creştem capacitatea la 10 milioane de măşti / lună.

Virgil Fira, director general şi acţionar al Moviplast din Craiova, producător de pungi: Cred că statul ar trebui să comunice acum nevoile pe care le are şi nu are nicio scuză dacă nu face asta. Experienţa tristă a celorlalte state unde boala face ravagii este suficientă. Dacă Italia nu ştia ce să facă, noi ar trebui să ştim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO