• Leu / EUR4.9427
  • Leu / GBP5.4791
  • Leu / USD5.1135
IMM

Antreprenorii reîntorc banii în businessul românesc. Unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri locali au fondat zece vehicule de investiţii şi pun la bătaie peste 100 mil. euro pentru IMM-uri

Antreprenorii reîntorc banii în businessul românesc. Unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri locali au fondat zece vehicule de investiţii şi pun la bătaie peste 100 mil. euro pentru IMM-uri

Autor: Cristina Roşca

08.07.2022, 00:08 3188

Este important să existe iniţiative de acest gen deoarece în vremuri dificile mulţi investitori străini îşi îndreaptă privirea către pieţele considerate mai sigure.

Antreprenorii români cu greutate, cei care au fondat unele dintre cele mai mari companii autohtone, ajunse între timp la maturitate, susţin financiar tânăra generaţie, punând la bătaie peste 100 mil. euro pentru dezvoltarea afacerilor locale. Astfel, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl (fondatorii Dedeman), Dan Şucu (Mobexpert), Sacha Dragic (Superbet), Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu (One United) sunt doar câţiva dintre antreprenorii locali care au pus bazele a zece grupuri de investiţii care caută să susţină IMM-urile româneşti în procesul de creştere, oferindu-le atât de necesara finanţare. În această analiză nu au fost incluse fondurile specializate doar în zona Hi-Tech, care vin la rândul lor cu alţi bani şi cu alte priorităţi. Există dintre grupurile de investiţii menţionate de ZF, dintre cele zece selectate, unele care caută şi afaceri care au o componentă de tehnologie, însă ele se uită cu precădere către sectoare precum agrobusiness, HoReCa, medical sau producţie.

Dacă pe pieţele mature din Occident, acest tip de investiţie este deja consacrat, mulţi antreprenori cu greutate având portofolii variate şi diversificate, în România e vorba de o dezvoltare recentă.

Toate aceste iniţiative, alături de paşii deja făcuţi de fondurile de venture capital sau de private equity, ilustrează faptul că economia locală e într-un moment bun, cu tot mai multe companii mature.

Este important însă să existe pariuri antreprenoriale în zona investiţii, prin structuri precum family office sau angel investors, precum cele zece adunate de ZF, deoarece în vremurile dificile, în crize, precum cea care se prefigurează la orizont, mulţi investitori străini îşi îndreaptă privirea către ţările-mamă sau către pieţele considerate mai sigure. Antreprenorii români nu pleacă însă nicăieri.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9427
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1135
Diferență: 0,8998
Ieri: 5.0679
Azi: 5.4791
Diferență: -2,6526
Ieri: 5.6284
Azi: 5.1775
Diferență: 0,3995
Ieri: 5.1569