IMM

Contabilii acuză Ministerul Fondurilor Europene că i-a exclus de pe lista PFA-urilor care pot aplica pentru microgranturile de 2.000 de euro. Valentina Saygo, Ask for Accounting: Suntem 35.000 de contabili în această ţară şi contăm şi noi pentru economia acestei ţări

Contabilii acuză Ministerul Fondurilor Europene că i-a...

Autor: Ramona Cornea

16.10.2020, 19:59 2041

Contabilii afirmă că Ministerul Fondurilor Europene nu a inclus codul CAEN 6920, cel al activităţilor de contabilitate pe lista celor care pot aplica pentru microgranturile de 2.000 de euro, deşi afacerile lor au fost şi ele afectate de pandemia de COVID-19. PFA-urile şi ONG-urile care vor să aplice pentru un microgrant trebuie să se încadreze în domeniile de activitate din Anexa 1 a OUG 130.

”Microîntreprinderile nu au restricţii de CAEN, dar în zona de contabilitate care ar putea accesa microgranturile mulţi profesionişti îşi desfăşoară activitatea pe PFA şi atunci mă deranjează faptul că noi suntem consideraţi un domeniu de activitate exclus, mă refer la CAEN 6920, mai ales unele profesii liberale sunt în Anexa 1 a OUG 130, iar altele nu sunt. Nu există o logică în modul cum au fost alese aceste coduri CAEN”, spune Valentina Saygo, expert contabil şi consultant fiscal în cadrul Ask for Accounting.

Mai mult, rezultatul muncii contabililor este folosit de multe ori de instituţii publice precum ANAF, Ministerul Finanţelor, ANOFM, CNAS sau agenţii de mediu, spune ea.

”Noi facem munca de control, în pixul nostru sunt taxele şi impozitele acestei ţări. Prin mâinile noastre trec toţi banii economiei din zona privată, cu atât mai mult cu cât activitatea noastră este direct afectată de scăderea volumului de activitate a clienţilor noştri şi cu atât mai mult cu cât în această perioadă din martie şi până în prezent noi nu facem altceva decât să punem în practică deciziile luate de cei care ne conduc. În această perioadă am muncit de cinci ori mai mult decât înainte, pe mult mai puţini bani”, afirmă Valentina Saygo.

Contabilii au înregistrat scăderi ale veniturilor şi de 40% - 50% în această perioadă, mai ales cei care au un portofoliu specializat, cei care au clienţi din HoReCa sau agenţii de turism.

”Acolo scăderile pot fi de 70% - 80% - 90% sau chiar 100%. Suntem 35.000 de contabili în această ţară şi noi contăm pentru economia acestei ţări. Aceste coduri CAEN au fost alese prin tragere la sorţi, prin aruncat cu zarurile. Nu există o logică. Listele nu s-au făcut împreună cu mediul de afaceri. Au fost puse în dezbatere publică nişte proiecte care nu ţinut cont de părerea de mediului de afaceri. Ministerul Fondurilor Europene nu a răspuns nimic la solicitarea noastră în care întrebam de ce nu au fost incluse serviciile contabile în lista activităţilor eligibile pentru microgranturi”, explică Valentina Saygo.

Astăzi, contabilii au demarat o acţiune de protest în care au trimis emailuri care prim-ministru, către ministrul Economiei, ministrul Fondurilor Europene şi secretarii de stat de resort şi către ministrul Economiei şi secretarul de stat de resort prin care îşi exprimă nemulţumirile şi prin care cer să li se permită să acceseze microgranturile.

”O perioadă de vreme ni s-a spus că sunt condiţiile impuse de Comisia Europeană, că astea sunt condiţionările, dar unul dintre colegii mei din CNIPMMR a scris Comisiei Europene, iar aceştia au spus că ei nu au restricţionat domeniile de activitate în afară de cele clasice – armament, tutun, alcool  - şi că a fost la libera decizie a guvernelor”, concluzionează Valentina Saygo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO