IMM

Cristian Sporiş, AmCham România: Este esenţial ca firmele private să adere şi ele la principiile guvernanţei corporative pentru a îmbunătăţi transparenţa şi etica la nivelul întregii economii

Conferinţa ZF AmCham Guvernanţa corporativă în acţiune - avantaj strategic

Cristian Sporiş, AmCham România: Este esenţial ca...

Autor: Ramona Cornea

25.10.2024, 11:25 106

Este esenţial ca mediul privat să adere şi el la principiile guvernanţei corporative, pe lângă companiile din sectorul public, pentru a îmbunătăţi transparenţa şi etica la nivelul întregii economii, este de părere Cristian Sporiş, preşedinte al AmCham Romania:

„A fost o tendinţă de-a lungul timpului să vorbească foarte mult de guvernanţă la nivelul întreprinderilor de stat, dar cred că noi avem obligaţie să vorbim de guvernanţă la întreg mediu economic. Ar fi bine să vedem şi multe companii private că aderă la anumite principii de guvernanţă. Astfel, devine important să lărgim cadrul şi numărul de stakeholderi cu care vrem să interacţionăm şi cu care vrem să vorbim despre aceste lucruri”, a spus el în cadrul conferinţei ZF AmCham: Guvernanţa corporativă în acţiune - avantaj strategic.

Ce a mai declarat Cristian Sporiş în cadrul evenimentului:

• Sunt câteva motive strategice pentru care guvernanţa corporativă este importantă, unul dintre ele este chiar aderarea la OCDE. Pentru a accede la acest club nu este vorba despre factorii cantitativi, este vorba despre factorii calitativi. Şi noi, AmCham ne-am stabilit ca obiectiv să facem tot ceea ce putem noi, atât intern, cât şi extern intern, pentru a aduce pe în dezbaterea publică subiectele legate de guvernanţă.

Un alt lucru este că, după cum bine vedem în PNRR, devine o problemă faptul că cei de la Bruxelles au constatat cumva că noi aplicăm litera legii în spiritul ei şi atunci ne-a mai trimis o dată să ne mai facem temele astfel încât să fie deblocată a tranşă.

• Un alt lucru este legat de faptul că am fost, de exemplu, anul acesta în iunie cu Forumul Economic România - Statele Unite la Washington de data aceasta şi am încercat să prezentăm investitorilor americani, potenţiali or investitori, care sunt avantajele, priorităţile României, care sunt avantajele competitive ale României.

• În toată discuţia aceasta a venit şi partea legată de şi care sunt regulile la noi. Şi nu doar regulile despre cum investesc eu, companie, acolo şi dacă investiţia mea este protejată, ci şi cum sunt ele pe lanţul de producţie, furnizori, cei cu care interacţionez, dacă aplică aceleaşi reguli sau nu, în termen de etică, de transparenţă, de modul în care fac business.

• Nu în ultimul rând, pentru că avem un alt comitet în AmCham legat de piaţa de capital, ne dorim ca mai multe companii să vină să fie listate la Bursa de Valori din Bucureşti, nu din alt motiv, dar dacă chiar nu aplică guvernanţă măcar să ştim toţi pentru că transparenţa trebuie să ne arate acest lucru, să vedem cu toţii ce nu respectă.

• Nu vrem să ne aşezăm singuri pe această, vrem să deschidem discuţia cu mai mulţi stakeholderi şi, practic, toată lumea să discute despre acest subiect şi sperăm noi, peste 2-3-5 ani de zile să avem nişte reguli mai bune, reguli care să fie aplicate şi trăite, adică „walk the talk”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit 2025