IMM

Eugen Anicescu, country manager Coface România: Companiile româneşti nu investesc în departamentul financiar. Antreprenorii trebuie să fie atenţi cum îşi gestionează fluxul de numerar

ZF IMM ’19: Start-up într-un secol de business

Eugen Anicescu, country manager Coface România:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

16.04.2019, 11:28 249

Datele statisctice arată că o companie românească are o durată de activitate de 10 ani, dar pentru a avea o durată mai lungă de viaţă antreprenorii trebuie să investească în departamentul financiar, a spus Eugen Anicescu, country manager Coface România, în cadrul conferinţei  ZF IMM ’19: Start-up într-un secol de business.

„O companie din România are o durată de viaţă de 10 ani, dar pentru ca ele să supravieţuiască trebuie ca antreprenorii să înţeleagă şi zona de gestiune financară. În continuare vedem gestiunea finanţelor din multe companii făcută după urecehe, ele în cotinuare nu investesc în departamentul finaciar, dar este important ca ele să lucreze pe scenarii de cash-flow. După ce îşi asigură plata taxelor şi a ratelor la bănci, abia atunci ar trebui să se uite către zona de dividente şi către cea de investiţii. Dividentele sunt neesare, dar dacă sunt realizate din fonduri pe termen scurt nu vor face decât să contrângă compania”, a spus Eugen Anicescu.  

 

Ce a mai spus Eugen Anicescu:

România are circa 23 de companii la 1.000 de locuitori. Un element important este faptul că doar 27.000 de companii au cifra de afaceri peste 1 milion de euro. Acestea participă la procesul de polarizare a companiei în sensul în care vedem că ponderea cifrei de afaceri în economia românească de companii cu afaceri de peste 1 milion de euro creşte de la 74% la 86% în cei 10 ani. Practic, companiile mari devin mai mari. Astfel, aş observa că cel mai probabil cifra de afaceri creşte în zona companiilor cu afaceri peste 50- 100 de milioane de euro, pentru că în economie avem 80% din companii care au mai puţin de trei angajaţi, care sunt cumva companii de subzistenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO