IMM

Fabricile de textile din România: Avem capacitatea de producţie, avem angajaţi, avem know-how să producem măşti de protecţie şi combinezoane, dar nu avem ţesătură

Fabricile de textile din România: Avem capacitatea de...

Autor: Ramona Cornea

30.03.2020, 15:29 1900

Industria de textile din România în care lucrează circa 154.000 de angajaţi spune, prin preşedintele Federaţiei Patronale a        Textilelor Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS), că este pregătită pentru a produce echipamente medicale de protecţie precum măşti şi combinezoane, singurul element care lipseşte fiind ţesătura. Fabricile de confecţii ar prefera să producă astfel de echipamente, în loc să îşi trimită angajaţii în şomaj tehnic, spune el.

”Circa 80% dintre fabricile de confecţii au oprit producţia în momentul acesta. Toate fabricile de confecţii ar putea acum să producă echipamentele acestea de protecţie, nu asta este problema. Problema este că nu avem materie primă, nu avem ţesături. Problema principală este cu ţesăturile, alte materii prime precum elastice avem de unde lua. Nu avem o problemă a capacităţii de producţie. Firmele de confecţii sunt doritoare, dar nu avem materii prime, putem doar să importăm”, a declarat pentru ZF Mihai Păsculescu, preşedintele FEPAIUS.

El spune că a transmis încă de acum două săptămâni autorităţilor că fabricile locale de confecţii au nevoie de ţesături din import pentru a fabrica măşti şi combinezoane şi că le-a transmis o propunere în acest sens de la companii din ţări precum Franţa, Germania şi Italia, însă autorităţile nu au venit cu un răspuns.

”Acum două săptămâni am fost la Ministerul Economiei şi am spus că avem nevoie de ţesături pentru că putem produce echipamentele medicale de protecţie doar cu importuri. Clienţi din Franţa, Germania şi Italia ne-au spus că ne pot sprijini cu materia primă atâta timp cât o parte din produsul finit se întoarce în ţara lor. Acest lucru presupune ca autorităţile să îşi dea acordul pentru exportul produselor finite şi, după cum ştiţi, activitatea de export a fost oprită. Nu mi-au răspuns autorităţile la această solicitare”, a adăugat Mihai Păsculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO