Supravieţuirea şi dezvoltarea micilor ferme de vaci din România, cu efective de 10-50 de capete de bovine, depinde de colaborarea cu fabricile de lactate, acestea fiind canalul care le asigură finanţare şi care pot opri diminuarea şeptelului de vaci din România. Şeptelul între 2007 şi 2018 a coborât la 1,9 milioane de capete.
„Fermierii mici vor să se dezvolte, dacă procesatorii au o abordare corectă faţă de ei, dacă le acordă un preţ bun şi le asigură desfacerea producţiei“, spune Alina Donici, care alături de soţul ei Daniel a construit businessul de produse lactate, Artesana, a cărui valoare a ajuns la 2,8 mil. euro în 2018. Compania produce lactate într-o fabrică din Tecuci.
Antreprenoarea spune că firma pe care o reprezintă colaborează cu 15 furnizori locali de lapte crud, iar fiecare fermier şi-a extins capacitatea de când colaborează cu Artesana, astfel cei care aveau înainte 10 vaci, acum se îndreaptă spre 30, iar cei care aveau 25-30, acum au aproximativ 50.
România are în prezent peste 1.750 de ferme de vaci, potrivit informaţiilor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor. Producţia anuală a României de lapte crud este de 4,2 milioane de tone.