IMM

Fermele româneşti mici de 10-50 de vaci depind de procesatori pentru a supravieţui şi a se dezvolta

Fermele româneşti mici de 10-50 de vaci depind de...

Autor: Florentina Niţu

08.08.2019, 00:07 959

Supravieţuirea şi dezvoltarea micilor ferme de vaci din România, cu efective de 10-50 de capete de bovine, depinde de colaborarea cu fabricile de lactate, acestea fiind canalul care le asi­gură finanţare şi care pot opri di­mi­nuarea şep­te­lului de vaci din Ro­mânia. Şep­te­lul între 2007 şi 2018 a coborât la 1,9 mi­lioane de capete.

„Fermierii mici vor să se dezvolte, dacă pro­ce­satorii au o abor­dare co­rec­tă faţă de ei, dacă le acordă un preţ bun şi le asigură desfacerea produc­ţiei“, spune Alina Donici, care ală­turi de soţul ei Daniel a construit busi­nes­sul de produse lactate, Artesana, a cărui valoa­re a ajuns la 2,8 mil. euro în 2018. Com­pa­nia produce lactate într-o fabrică din Tecuci.

Antreprenoarea spune că firma pe care o reprezintă colaborează cu 15 furnizori locali de lapte crud, iar fiecare fermier şi-a extins capacitatea de când colaborează cu Artesana, astfel cei care aveau înainte 10 vaci, acum se în­dreap­tă spre 30, iar cei care aveau 25-30, acum au aproximativ 50.

România are în prezent peste 1.750 de ferme de vaci, potrivit infor­maţiilor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Sigu­ran­ţă Ali­men­te­lor. Producţia anuală a Ro­mâniei de lapte crud este de 4,2 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO