IMM

Impactul economic al pandemiei pune la pământ micile afaceri. Peste 90% dintre IMM-urile europene sunt afectate din punct de vedere economic

Impactul economic al pandemiei pune la pământ micile...

Autor: Gabriel Pecheanu

26.05.2020, 12:56 300

Consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus afectează în mod grav peste 90% din întreprinderile mici şi mijlocii din Uniunea Europeană, concluzionează un studiurealizat în luna aprilie de SME Europe, organizaţia economică a Partidului Popular European (PPE).

”Luând în considerare şi scăderea drastică a vânzărilor din această perioadă, este clar că criza economică în care ne adâncim pune în pericol existenţa a milioane de IMM-uri şi întreprinzători individuali din UE”, a afirmat europarlamentarul (UDMR) Iuliu Winkler, prim-vicepreşedintele SME Europe.

Potrivit acestuia, indiferent de statul membru, IMM-urile nu au rezerve la care să apeleze, doar 11% din cei întrebaţi afirmând că au rezerve financiare pentru a rezista un an. Studiul SME Europe relevă faptul că locurile de muncă din cadrul IMM-urilor sunt periclitate. 25% din IMM-uri au fost nevoite să efectueze concedieri sau suspendări ale contractelor de muncă, iar alte 25% au apelat la şomaj tehnic sau la timp redus de muncă. Şi investiţiile sunt afectate, 68% din IMM-uri au amânat investiţii productive planificate înaintea crizei.

”Întrebate despre ce forme de sprijin aşteaptă, 71% din IMM-uri au spus că au nevoie de ajutor sub formă de lichidităţi, 33% doresc o extindere sau renegociere a liniilor de credit bancare de care dispun. Solicitarea generală a tuturor categoriilor intervievate a fost reducerea birocraţiei, simplificarea procedurilor şi mai multă transparenţă în relaţia cu statul”, a arătat Winkler.

Studiul SME Europe a fost realizat pe baza unui chestionar la care au răspuns, în luna aprilie a.c., peste 900 de IMM-uri şi întreprinzători individuali din state membre ale UE, între acestea şi din România.

”Pe baza rezultatelor chestionarului, dar şi a dezbaterilor sectoriale online realizate de SME Europe pe durata ultimelor două luni, SME Europe a formulat un număr de recomandări pe care le vom promova în Parlamentul European şi le vom transmite şi decidenţilor din Comisia Europeană în această perioadă crucială în care se aşteaptă propunerea Comisiei cu privire la noul buget multianual 2021-2027, dar şi a planului european de relansare economică”, a precizat prim-vicepreşedintele SME Europe.

Recomandările SME Europe sunt structurate în patru categorii importante.

”În primul rând este vorba despre accesul la resurse financiare pentru IMM-uri. Nu este suficient să oferim credite, ci este nevoie de granturi, de ajutor financiar nerambursabil. Apoi, IMM-urile solicită măsuri imediate de simplificare administrativă şi de reducere a birocraţiei atât la nivel european, cât şi în statele membre. În al treilea rând, refacerea pieţei interne, deschiderea graniţelor şi renunţarea la măsurile unilaterale impuse în perioada pandemiei. Şi în sfârşit, investiţiile în infrastructură inclusiv cea digitală sunt cruciale”, a adăugat europarlamentarul UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO