IMM

Impactul măsurii care vizează impozitarea microîntreprinderilor: Sunt 25.000 de firme, nouă din zece au profit. La 1% din cifra de afaceri, statul ia 854 mil. lei, la 16% pe profit ia circa 2,2 mld. lei

Impactul măsurii care vizează impozitarea...

Autor: Ramona Cornea, Răzvan Botea

17.12.2021, 00:08 4686

Emilian Duca, consultant fiscal: În mod normal, ar trebui ca măsura să aducă mai mulţi bani la buget, dar să nu subestimăm inventivitatea românilor Ionuţ Dumitru, economist: Este o decizie corectă. Incompletă, dar corectă Liviu Bîrleanu, antreprenor: Schimbarea asta ar complica foarte mult activitatea companiilor mici.

Firmele româneşti cu cifră de afa­ceri cuprinsă între 500.000 şi 1 mil. euro ar putea trece de la impozitul de 1% sau 3% pe venitul microîn­tre­prinderii la impozit de 16% din pro­fit, potrivit unor dis­cuţii care au avut loc în co­aliţia de gu­vernare PSD-PNL-UDMR. Nouă din zece companii cu cifra de afaceri în­tre 500.000 şi 1 mil. euro au raportat profit în anul 2020, conform unei ana­lize a platformei financiare confidas.ro. Astfel, în 2020 au fost aproape 25.000 de companii cu cifra de afaceri cu­prinsă între 500.000 şi 1 milion euro, dintre care mai mult de 22.500 au înregistrat profit.

Din analiza confidas.ro reiese că această mă­sură vizează circa 25.000 de companii din România, cu o cifră de afaceri cumulată de circa 85,4 mld. lei anul trecut şi cu un profit net cu­mulat de peste 14,3 mld. lei. Prin urmare, statul ar colecta 2,3 mld. lei dacă ar aplica impozitul pe profit de 16%, faţă de o sumă de 854 mil. lei, pentru impozitarea cifrei de afaceri cu 1%.

„Ceea ce surprinde este faptul că nu s-a discutat cu mediul de afaceri. Şi din punctul de vedere al aplicării sunt semne de întrebare. (...) Acesta este calculul, ar trebui în mod normal ca măsura să aducă mai mulţi bani la buget, dar să nu subestimăm inventivitatea românilor“, a spus pentru ZF consultantul fiscal Emilian Duca.

În prezent, microîntreprinderile pot opta pentru să plătească impozit pe venit cuprins între 1% şi 3%, prag care, la nivel maxim, ar putea duce la încasări de 2,5% mld. lei pentru stat, aplicat pe cifra cumulată de  85,4 mld. lei de anul trecut.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal, consideră că decizia de a scădea pragul cifrei de afaceri de la care companiile să înceapă să plătească impozitul pe profit de 16% este una corectă şi chiar că ar trebui să coboare şi mai mult de atât.

„Este o decizie corectă. Incompletă, dar corectă. Cred că în continuare limita de 500.000 de euro este mare, foarte mare, probabil că ar trebui mers mai jos. Cred că a fost o greşeala mare ridicarea la 1 mil. de euro. Nu există în toată lumea o ţară care are peste 90% din companii sunt microîntreprinderi“, a spus Ionuţ Dumitru pentru ZF.

Antreprenorul Liviu Bîrleanu, fondatorul StarGift, spune că schimbarea modalităţii de plată a impozitului ar putea fi care ar complica foarte mult activitatea pentru companiile mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO