IMM

Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant financiar, Noerr: Numărul investitorilor care sunt decişi să realizeze proiecte în perioada următoare a crescut semnificativ

Videoconferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie

Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant...

Autor: Ramona Cornea

23.06.2021, 13:18 158

Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant financiar şi de business şi intrapreneur la Noerr, afirmă că numărul investitorilor care sunt decişi să realizeze proiecte în România în perioada următoare a crescut semnificativ.

”Am putea spune că momentul actual în ceea ce priveşte ajutoarele de stat este momentul perfect. În ultimii 13 ani, au fost suişuri şi coborâşuri, dar în momentul de faţă cred că şi schemele de ajutor de stat sunt flexibilizate, şi investitorii sunt dornici să realizeze proiecte. Numărul investitorilor care sunt decişi să realizeze proiecte în perioada următoare a crescut semnificativ, suntem exact ca ursul care a hibernat peste iarnă şi acum a ieşit din bârlog şi îşi doreşte să îşi facă planul pe termen lung. Investitorii caută să îşi facă planurile pe termen lung, foarte mulţi dintre ei sunt cu proiectele la uşă”, a declarat Iulian Sorescu în cadrul videoconferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.

 

Ce a mai declarat Iulian Sorescu:

 
  • La noi, numărul de proiecte a crescut semnificativ, aproape că ne-am dublat numărul de proiecte faţă de anul trecut. Sunt investitori care sunt prezenţi în România marea majoritate, însă sunt câteva nume care au România pe radarul lor, care studiază România de 1-2 ani şi acum încep să ia decizii.
 
  • Sunt investiţii mixte, dar în ultima perioadă am văzut un apetit al investitorilor asiatici. Avem două-trei interogări de companii chineze care îşi doresc să facă investiţii în România şi nu chiar mici, ceea ce mă face să cred că poarta noastră se deschide către o varietate mult mai mare de investitori.
 
  • Nu cred că va mai dura mult până vom vedea şi investiţii de 1 mld. euro în România.
 
  • Investitorii nu ar veni dacă nu ar fi scheme de ajutoare de stat care să sprijine investiţiile, s-ar duce spre ţările din regiune.
 
  • Pentru companiile mici contează foarte mult ajutoarele de stat. Pentru ei, a primi 1 mil. euro – 2 mil. euro sume nerambursabile este mană cerească, este ajutorul real pe care îl poţi da unui antreprenor român.
 
  • Cred că România ar trebui să se gândească să atragă investiţii către domeniile care au salarii mai mari, care au valoare adăugată mai mare. În ultima perioadă, am văzut investiţii în domeniul automotive, în farma, în materiale de construcţii, reciclare, domenii variate şi care adresează atât salarii diferite, cât şi cerinţe diferite. Acelaşi trend se păstrează şi în acest an, vedem aceleaşi domenii. Poate a scăzut un pic domeniul automotive, dar vestea bună este că se diversifică celelalte domenii. În schimb, vin domenii care sunt legate de automatizare, cu componentă de IT, până şi produsele nu mai sunt cele care se făceau acum 10 ani. Produsele sunt din ce în ce mai sofisticate.
 
  • Este nevoie de o promovare mult mai intensă a acestor ajutoare de stat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO