IMM

Liber la proiecte: Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Afaceri, Comerţ şi Anteprenoriat, anunţă o nouă linie de finanţare pentru IMM, în valoare de 450.000 de lei

Liber la proiecte: Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru...

Autor: Raluca Nicolae

26.04.2019, 15:00 661

O nouă linie de finaţare pentru întreprinderile înscrise în programul Start-Up Nation, în valoare de 450.000 de lei nerambursabili, destinată microindustrializării va fi pusă în dezbatere publică imediat după sărbători, a anunţat ministrul pentru Afaceri, Comerţ şi Anteprenoriat Ştefan-Radu Oprea.

“Nevoia de finanţare este certă pentru toţi cei care au debutat în Start-Up Nation, având mai multe propuneri pentru ei. Linia de finaţare nouă este microindustrializarea, 450 de mii de lei, alocaţie financiară neramburasabilă, 10% cofinanţare şi creşterea serviciilor de piaţă şi capacităţii comerciale în valoare de 250.000 de ron, alocaţii financiare neramburasabile şi 10% cofinanţare. Imediat după sărbători vom pune în transparenţă procedurile. Întreprinderile mici şi mijlocii se pot finanţa incluv pe piaţa secundară AeRO. Sunt mai multe surse de finanţare, anul acesta încercăm să le aducem pe toate, inclusiv produsele bancare, aşa încât sa fie informaţia la îndemâna celora care au debutat la Start-Up Nation şi nu ştiu în ce direcţie să o ia spre finanţare”, a spus ministrul Ştefan-Radu Oprea, în cadrul vizitei de vineri făcută la mai multe companii din Bucureşti care au beneficiat de Start-Up Nation.

Ministrul a vorbit şi de un mecanism de finanţare la nivel european, pentru a ajuta companiile să devină unicorni, companii cu o valoare de piaţă de peste un miliard de dolari. “Este o discuţie pe care am lansat-o ca temă de dezbatere europeană, ideea de a reuşi să finanţăm în Europa, aşa încât inovarea să rămână made in EU. La un anumit nivel de dezvoltare a unui start-up pentru a deveni unicorn, finanţarea se întâmplă pe alte continente. Este un mecanism de monitorizare a start-up-urilor inovative care pot sa crească prin reţeaua de incubatoare şi acceleratoare europeană, aşa încât să identificăm care sunt acele start-up-uri cu potenţial foarte mare şi prin noul cadru financiar multianual, să crească aceste fonduri de risc astfel încât aceste start-up-uri, cu potenţial foarte mare, să fie europene. Fondurile sunt în jur de 250 de milioane, nevoia este mult mai mare”, a adăugat Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul a spus că toate resursele financiare necesare programului Start-Up Nation sunt prevăzute în bugetul ministerului, iar până la sfârşitul lunii iunie vor fi semnate toate contractele cu companiile verificate.

“Vom finaliza partea de analiză până la sfârşitul lunii mai şi vom semna toate contractele până la sfârşitul lunii iunie astfel încât antreperonrii sa poată să achiziţioneze utilajele şi să se ocupe de departamentul de business. Toate resursele financiare sunt în bugetul ministerului", a spus Oprea.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a vizitat, vineri, trei antreprenoi din Bucureşti care au beneficiat de finanţarea nerambursabilă din programul Start-Up Nation şi anume Bucharest Promo Robots, cabinetul medical de recuperare neuromotorie Neurorec SRL, precum şi cafeneaua verde Craft Nood.

În 2017, cele mai multe întreprinderi care au depus dosarele pentru programul Start-Up Nation au fost din domeniul producţiei, peste 80%, dar şi din industrii creative, iar doar 5% din domeniul IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO