IMM

Mesajul antreprenorilor: Românii au arătat că atunci când există un pericol mare se mobilizează, se unesc

Mesajul antreprenorilor: Românii au arătat că atunci...
04.12.2024, 00:08 5791

Ziarul Financiar a întrebat 15 antreprenori români din sectoare cheie ale economiei, din industrie, comerţ, construcţii, transporturi, HoReCa şi servicii medicale care este mesajul pe care vor să îl transmită către societate în această perioadă de zbucium pentru viitorul României.

Dan Ostahie (Altex), Adrian Mihai (FAN Courier), Dragoş Petrescu (City Grill), Iulian Stanciu (eMag), Cristian Erbaşu (Construcţii Erbaşu) şi Mihai Miron (Ropharma) au vorbit despre ce a câştigat România în ultimii 30 de ani, despre drumul european şi euro­atlantic al ţării, despre responsa­bilitatea an­treprenorilor faţă de ţară, dar au remarcat însă şi strigătul unei părţi însemnate a populaţiei care a fost uitată de clasa politică în ultimii ani.

„Românii au arătat că atunci când există un pericol mare se mobilizează, se unesc şi cred că la fel vor face şi acum. Sunt optimist pentru ce va urma“, spune Dan Ostahie, fondatorul Altex, cel mai mare jucător din retailul electro-IT. Cutremur este unul dintre cuvintele care au fost des folosite în ultima perioadă pentru a descrie rezultatul complet neaşteptat din primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Cu toate acestea, sunt antreprenori optimişti, care vorbesc întâi despre rolul lor în societate.

„Mesajul antrepre­norilor trebuie să fie în fapte, în a realiza perfor­manţe, locuri de muncă, profit, bunăstare şi a contribui la dez­voltarea comuni­tăţilor, în a promova sau a sancţiona iniţiativele politice prin luări de atitudine concrete“, a spus Valentin Ţăruş, proprietarul Farmaceutica Remedia.

Nevoia de echilibru, de ascultare, de a fi recunoscători pentru parcursul pe care România l-a avut în ultimii 20 de ani a reieşit din fiecare idee transmisă. România a avut o creştere economică de 775% din 1998 încoace, faţă de Polonia cu 381%, Ungaria 325%, Cehia 428%, Bulgaria 605%. De la 153 de euro pe lună, salariul mediu brut din 1998, am ajuns la 1.172 de euro în 2023. Salariul mediu brut din acest moment este de circa 1.700 de euro, din care „în mână“, salariatul ia circa 1.000 de euro. 

„Am muncit mai bine de 30 de ani din greu pentru a construi un mediu privat în România, curat şi cât de cât predictibil. Angajăm astăzi peste 5.000 de români pe care îi respect şi le mulţumesc. Nu am fi reuşit fără a respecta valorile europene şi îmi doresc să nu mergem înapoi acolo de unde am plecat”, spune Dragoş Petrescu, cel mai cunoscut antreprenor român din zona de restaurante, fondator al grupului CityGrill/Caru cu bere.

Capitalul privat românesc s-a construit în ultimii 30 de ani, iar dincolo de marii jucători, de firmele care crează mii de locuri de muncă, economia locală are astăzi 850.000 de microintreprinderi, firme care au cel mult 9 angajaţi şi o cifră de afaceri de maxim 2 milioane de euro. Acest segment a creat peste 1 milion de locuri de muncă şi a ajuns la o cifră de afaceri de 331 mld. lei.

„Dezvoltarea societăţii şi a economiei se poate face doar prin initiativă privată, prin dezvoltarea antreprenoriatului. Aderarea la NATO ne-a adus un nivel de stabilitate pe care am putut construi planuri pe termen lung, iar aderarea la Uniunea Europeana ne-a ajutat să dezvoltam modelul prin care oamenii îşi pot pune în valoare competenţele şi pot dezvolta liberi afaceri. Prosperitatea României din ultimii 20 de ani este legată de aceste evenimente majore. Sigur, sunt încă multe probleme de rezolvat, dar am beneficiat de cea mai bună perioadă din istoria ţării şi va trebui să mentinem această direcţie”, spune Iulian Stanciu, preşedintele eMag, cel mai mare jucător din online-ul românesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro