IMM

„Migraţia fiscală“ dinspre microîntreprinderi spre PFA: 11.000 de PFA-uri au fost înfiinţate în T1, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

„Migraţia fiscală“ dinspre microîntreprinderi spre...

Autor: Miruna Diaconu

04.05.2023, 00:07 3286

Activităţile de înfrumuseţare şi IT-ul au fost cele mai căutate domenii pentru cei care au ales să îşi deschidă un PFA Numărul de PFA-uri a crescut cu 46% în T1 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numărul de PFA-uri înfiinţate în primele trei luni ale acestui an a fost de 11.000 de entităţi, un nivel record raportat la ultimul deceniu, potrivit datelor Registrului Comerţului. Faţă de anul trecut, numărul de PFA-uri este cu 46% mai mare.

„Cred că una dintre explicaţii, dar nu este singura, este faptul că s-au înăsprit condiţiile pentru microîntreprinderi şi din acest motiv multe persoane care desfăşoară diverse activităţi au preferat să treacă la PFA-uri”, spune Emilian Duca, consultant fiscal.

Regimul fiscal al microîntreprinderilor s-a schimbat la 1 ianuarie 2023. Începând cu acest an, microîntreprinderile care nu au niciun angajat plătesc impozit pe profit de 16%. Mai mult, plafonul de 1 mil. euro a fost redus la 500.000 euro, astfel că şi firmele care depăşesc aceste încasări sunt nevoite să plătească un impozit pe profit de 16%.

Înainte, microîntreprinderile plăteau 1-3% impozit pe venit în cazul în care aveau o cifră de afaceri mai mică de 1 mil. euro. Cele care depăşeau acest plafon plăteau impozit pe profit de 16%. Diferenţa de plată între 1% şi 3% era dată de numărul de angajaţi, impozit pe venit de 1% plăteau companiile care aveau cel puţin un angajat, iar 3% impozit pe venit pentru cele care nu aveau niciun angajat.

În România erau active la final de martie 283.000 de PFA-uri, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Activităţile de înfrumuseţare şi IT-ul au fost cele mai căutate domenii pentru cei care au ales să îşi deschidă un PFA. Peste 1.000 de PFA-uri s-au deschis în zona activităţilor de coafură şi înfrumuseţare în primele trei luni ale acestui an. Al doilea cel mai căutat domeniu pentru cei care şi-au deschis un PFA în primele trei luni ale acestui an a fost IT-ul, dacă sunt luate în calcul CAEN-urile care fac referire la activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei şi activităţi de realizarea a soft-ului la comandă, fiind peste 900 de entităţi deschise cu aceste obiecte de activitate.

Cele două sectoare economice se confruntă şi cu un fenomen al oamenilor care preferă să activeze în industrie sub un PFA, decât un contract de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO