IMM

Numărul firmelor înregistrate în luna ianuarie 2017 a scăzut cu 33, 94% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016

Numărul firmelor înregistrate în luna ianuarie 2017 a...

Autor: Corina Zamfir

01.03.2017, 17:29 148

În luna ianuarie 2017 s-a înregistrat cel mai mic număr de înmatriculări de persoane fizice şi juridice (5.475), în scădere cu 33,94% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016 (8.288), potrivit datelor publicate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, precizează Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România.

În top 3 judeţe cu cel mai mic număr de înmatriculări se află Vrancea (-56,19%), Caraş-Severin (-47,67%) şi Ialomiţa (-46,46%).

“Singurul judeţ care a înregistrat o dinamică pozitivă a fost Tulcea, cu o valoare de 4,69%, datorată, în opinia noastră, de punerea în practică a singurului instrument financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) din România, în valoare de peste 1,1 miliarde de euro”, susţine Consiliul Naţional al IMM-urilor din România.

Primele 3 domenii de activitate cele mai afectate sunt reprezentate de intermedierile financiare şi asigurările (-86,52%), administraţia publică şi apărarea, asigurările sociale din sistemul public (-71,43%) şi sănătatea şi asistenţa socială (-57,38%). De asemenea, o scădere îngrijorătoare se constată şi în domeniul IT (-36,76%).

“Consider că sunt trei cauze principale care au dus la scăderea drastică a numărului de firme înregistrate la începutul acestui an. Prima este reprezentată de instabilitatea şi lipsa predictibilităţii în societate, fapt ce a determinat ca mediul de afaceri să reacţioneze rapid şi să devină vulnerabil. În egală măsură, consider că birocraţia (de exemplu, efectele formularului 088) şi lipsa prevenţiei în activităţile de control ale instituţiilor statului reprezintă un alt obstacol important în stimularea înfiinţării de noi firme. Nu în ultimul rând, slaba accesibilitate a fondurilor naţionale şi neaccesarea fondurilor europene a contribuit considerabil la scăderea atractivităţii înfiinţării unei firme.

Lipsa susţinerii antreprenoriatului este adevărata dramă a societăţii româneşti, dramă pe care reprezentanţii autorităţilor trebuie să o conştientizeze pentru a veni cu măsuri adecvate de încurajare a înfiinţării de noi firme şi extindere a dezvoltării celor deja existente! ”, a precizat Florin Jianu, fost ministru pentru IMM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO