IMM

Platforma IMMInvest: Fondul de Garantare a schimbat încadrările de evaluare a cererilor depuse de companii

Platforma IMMInvest: Fondul de Garantare a schimbat...

Autor: Ramona Cornea

29.04.2020, 16:55 2027

Cele aproape 27.000 de companii care au depus cereri pe platforma IMMInvest sunt acum în ceaţă după ce au intervenit schimbări la stările atribuite fiecărei cereri în doar câteva ore. Starea acestor cereri reprezintă situaţia de procesare în care se află în cadrul FNGCIMM. 

În prima parte a zilei erau patru stări atribuite cererilor trimise de IMM-uri: transmise – adică FNGCIMM a primit cererea depusă, preluată – adică instituţia a început analiza cererii, revocată – cererea a fost respinsă şi aprobată – adică FNGCIMM garantează compania pentru a obţine împrumut de la una dintre băncile înscrise în program.

Acum, cele patru stări sunt transmisă – stare ce a rămas neschimbată, preluată – rămasă şi ea neschimbată, clarificări – termen ce a înlocuit starea revocată – şi transmisă la bancă, starea ce a înlocuit termenul de aprobată.

De altfel, unele companii figurau că ar fi primit aprobare pentru garantare ieri, însă astăzi cererile lor păreau respinse. Câteva ore mai târziu, cererile depuse pe platforma IMMInvest de cele două companii, Claziana SRL şi Pas Exim SRL, apar cu starea clarificări.

FNGCIMM oferă IMM-urilor care aplică pentru IMMInvest doar primul filtru al dosarului pentru finanţare, iar băncile înscrise în program sunt cele decid dacă acord finanţarea cerută sau nu. 

Programul IMM Invest e un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza pandemiei de COVID-19 să asigure capital de lucru şi de investiţii în contextul economic actual.

Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoare creditelor obţinute de firme de la bănci. De asemenea, statul subvenţionează dobânda pentru aceste credite, însă doar până la sfârşitul acestui an, subvenţionarea pentru anii următori fiind posibilă doar dacă prognoza de creştere economică este mai mică creşterea din acest an.

Programul, fiind considerat schemă de ajutor de stat, a fost aprobat de Comisia Europeană cu condiţia să existe un plafon. Astfel, plafonul pentru subvenţionarea dobânzilor este în valoare de 781 mil. lei, iar plafonul maxim de garantare ajunge la 15 mld. lei.

Înscrierile online se vor desfăşura în sesiune continuă, până la sfârşitul anului 2020 şi până la epuizarea plafonului alocat. Platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizează doar dacă aplicantul este eligibil şi are statul de IMM. Confirmarea eligibilităţii nu reprezintă acordul de finanţare.

În cadrul programului IMMInvest s-au înscris 22 de bănci finanţatoare care vor acordă credite/linii de credit pentru investiţii în valoare de până la 10 mil. lei, garantate de stat până la maxim 80%, durata finanţării fiind de până la 72 de luni.

Rată dobânzii este subvenţionată 100% de la bugetul de stat. Pentru IMM–urile care solicită credite/linii de credit pentru capital de lucru, finanţările pot ajunge până la 5 mil. lei, garantate până la 80% în cazul întreprinderilor mijlocii şi până la 1 mil. lei, cu garantare de maxim 90%, în cazul întreprinderilor mici şi micro.

Durata finanţării pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni. În cazul ambelor tipuri de credite, dobânda, costurile de acordare, monitorizare şi administrare a garanţiilor acordate în numele şi contul statului, vor fi suportate de la bugetul de stat, până la dată de 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO